România, singura ţară europeană non-membră a OCDE care aderă la Recomandările organizaţiei privind Inteligenţa Artificială
Numărul 19, 28 mai - 2 iunie 2019 » Conectarea la era digitală
Prima strategie naţională în domeniul AI va fi lansată în dezbatere publică până la finele acestui an
România va adera la Recomandările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) privind Inteligenţa Artificială (AI), fiind singura ţară europeană non-membră a organizaţiei care aderă la acestea, a precizat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, cu prilejul reuniunii Consiliului Ministerial 2019 al OCDE, desfăşurată la Paris, având ca temă principală tranziţia digitală. „România va adera la Recomandările OCDE privind Inteligenţa Artificială, alături de cele 36 de ţări membre ale Organizaţiei, două state candidate şi trei aspirante la statutul de membru OCDE din America Latină, în prezenţa Secretarului General al OCDE José Ángel Gurria şi al prim-ministrului Slovaciei Peter Pellegrini (ţara care deţine preşedinţia Ministerialei OCDE). Recomandările OCDE privind Inteligenţa Artificială reprezintă primul instrument de cooperare interguvernamentală în domeniu, iar România este singura ţară europeană non-membră a OCDE care aderă la aceste recomandări”, a declarat Alexandru Petrescu.
Ministrul a menţionat că România este ferm angajată pe drumul de tranziţie etapizată, eficace şi sustenabilă către o societate susţinută de Inteligenţa Artificială. „Vom lucra pentru adoptarea inteligenţei artificiale în condiţii de siguranţă în toate aspectele vieţii cotidiene şi economice, vom sprijini cercetarea fundamentală pentru a dezvolta o inteligenţă artificială autentică şi vom realiza aceste obiective fundamentale în viitorul apropiat, punând în centrul preocupării noastre valorile şi drepturile omului”, a mai spus ministrul.
În acest sens, România acţionează deja pe multiple planuri. „Suntem în proces de elaborare a primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale, care va fi postată pentru dezbatere publică până la finele anului 2019. În calitate de stat care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, România a sprijinit negocierile cu succes în cadrul Programului Europa Digitală, program ce deţine o componentă de finanţare dedicată adoptării Inteligenţei Artificiale (inclusiv dezvoltării cunoştinţelor digitale asociate acesteia). Nu în ultimul rând, lucrăm cu Comisia Europeană şi cu puternicul sector IT din România să potenţăm reţelele de inovare digitală europeană cu iniţiative asociate Inteligenţei Artificiale”, a precizat ministrul Alexandru Petrescu. (Al.R.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane