România solicită măsuri adiționale de sprijin pentru sectoarele economice afectate de război
Telex » Știri 3 octombrie 2022
România a solicitat la Bruxelles măsuri adiționale de sprijin pentru sectoarele economice afectate de războiul din Ucraina, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, citat de Agerpres. Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a participat la Bruxelles la Consiliul formal COMPET, secțiunea Piață Internă și Industrie. „În cadrul reuniunii COMPET le-am transmis omologilor mei europeni din domeniul Economiei și Industriilor un mesaj clar: România manifestă îngrijorare cu privire la posibilitatea creșterii prețurilor de achiziție la nivelul consumatorului final. În acest context, achizițiile de produse circulare și protejarea grupurilor vulnerabile ar trebui susținute”, a transmis ministrul român.
Țara noastră pledează pentru măsuri adiționale de sprijin pentru sectoarele economice ce continuă să fie afectate de conflictul din Ucraina. La nivelul Ministerului Economiei există o preocupare semnificativă pentru impactul asupra prețului final al bunurilor și competitivitatea operatorilor economici în ansamblu, inclusiv ca rezultat al măsurilor de reducere a consumului energetic, lipsa materiilor prime și creșterea costurilor pe diverse lanțuri valorice.
„Investițiile viitoare vor trebui să fie orientate către modele de afaceri sustenabile, care vor reduce semnificativ amprenta de carbon pe baza materiilor prime utilizate, sporind durata de viață a produselor, posibilitățile de recuperare sau reciclare, venind cu soluții de eliminare a reziduurilor finale”, a declarat ministrul Economiei.
Totodată, în cadrul consiliului COMPET, s-a discutat despre noul Instrument pentru situații de urgență al pieței unice (SMEI). Acest cadru de guvernanță în situații de criză urmărește funcționarea normală a Pieței Unice și a tuturor mecanismelor instituite la nivelul acesteia, prin cooperarea activă între statele membre și Comisie, în situații de criză, cu păstrarea principiului subsidiarității. În acest context, România a pledat pentru elaborarea unui instrument pro-activ, flexibil, proporțional, incluziv și transparent. „Suntem preocupați de potențialele costuri administrative și de conformare pentru operatorii economici și statele membre cu privire la o serie de măsuri cum ar fi: colectarea informațiilor despre lanțurile de aprovizionare, constituirea de rezerve strategice în stadiul de vigilență (vigilance mode), precum și pentru respectarea măsurilor privind autorizarea produselor sau participarea la achizițiile publice comune în situații de urgență (emergency mode)”, a concluzionat Florin Spătaru.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial