România, statul UE cu cea mai mare pondere a cercetătorilor care lucrează în sectorul guvernamental
Numărul 49, 14-20 dec. 2022 » Roza vânturilor
Numărul cercetătorilor în Uniunea Europeană angajați cu normă întreagă (FTE) a crescut cu 45,57% în ultimul deceniu, ajungând la două milioane în 2021 de la 1,38 milioane în 2011, arată datele publicate de Oficiul european de statistică Eurostat, citate de Agerpres. Pe parcursul ultimilor 10 ani, numărul cercetătorilor a crescut în aproape toate statele membre; în cazul Poloniei și Suediei, numărul total de cercetători s-a dublat, ajungând la 135.700, respectiv 100.100 în 2021. Ritmuri de creștere relativ mari au fost înregistrate, de asemenea, în Ungaria (88%), Grecia și Belgia (ambele cu un avans de 79%).
În cazul României, datele provizorii ale Eurostat arată că numărul de cercetători a crescut în 2021 comparativ cu 2011 dar, în continuare, România are mai puțin de 20.000 de cercetători, fiind devansată de țări precum Irlanda, Ungaria, Finlanda, Grecia, Cehia sau Austria.
La nivelul Uniunii Europene, majoritatea cercetătorilor lucrează în sectorul întreprinderilor (56,3%) precum și în învățământul superior (31,9%), acestea fiind urmate la distanță de sectorul guvernamental (11%).
Țările cu cea mai mare pondere a cercetătorilor care lucrează în sectorul guvernamental sunt România (34,1%), Bulgaria (29,1%) și Croația (22,5%).
Repartiția pe sexe arată că bărbații reprezentau, în anul 2019, aproximativ două treimi (67,1%) din cercetătorii din UE. În doar un singur stat membru, Letonia, femeile sunt mai numeroase decât bărbații, cu o pondere de 50,6% în numărul total de cercetători. Alte state membre cu o pondere mare a femeilor în cercetare sunt Lituania, Croația, România și Bulgaria, în toate aceste țări ponderea femeilor în numărul total de cercetători fiind de peste 45%. La polul opus, decalajul de gen este cel mai mare în Franța, Germania, Țările de Jos, Luxemburg și Cehia, unde femeile reprezintă mai puțin de 30% din numărul total de cercetători.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane