România, una dintre cele mai scăzute rețele de drumuri forestiere din Europa
Telex » Știri 3 ianuarie 2023
România este țara cu una dintre cele mai scăzute rețele de drumuri forestiere din Europa, cu o medie de șase metri la hectarul de pădure, iar fondurile alocate prin Plan Național Strategic (PNS) și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt total insuficiente pentru nevoile sectorului forestier, potrivit directorului general al Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, Daniel Nicolăescu, relatează Agerpres. "Din păcate, România este țara care are una dintre cele mai scăzute, dacă nu cea mai scăzută, rețea de drumuri forestiere. Avem undeva la șase metri liniari la hectarul de pădure. Acesta este un neajuns, în primul rând din punct de vedere al accesibilizării arboretelor, pe de o parte, dar și din punct de vedere al impactului negativ pe care scos-apropiatul materialului lemnos îl are asupra solului în pădure. Încă mai avem situații, atât în pădurile administrate de Regia Națională a Pădurilor, cât și în celelalte păduri, când scos-apropiatul materialului lemnos, adică din pădure și până la drumul forestier, unde se încarcă în mijloacele de transport, se face pe drumuri forestiere cu trasee, lungimi care depășesc uneori trei sau chiar patru kilometri", a declarat Daniel Nicolăescu.
În opinia sa, acest lucru este cauzat, în principal, de lipsa de fonduri pentru investiții în acest domeniu, mai ales că sumele alocate sectorului silvic prin programele europene sunt "derizorii". Potrivit datelor statistice, la nivel european, Germania deține o densitate medie a rețelei de drumuri forestiere de aproximativ 60 de metri la hectar, Austria - 36 metri la hectar, iar Franța - 26 metri/hectar.
"Am avut parte de două programe de finanțare mari: Planul Național Strategic pentru România, care, de curând, a fost aprobat de Comisia Europeană, și Planul Național de Redresare și Reziliență și, cu toate că sectorul - și aici nu vorbesc numai de Romsilva, vorbesc de sectorul în ansamblu - a colaborat și împreună au fost identificate nevoile sectorului forestier, iar acestea au fost puse atât la dispoziția Ministerului Agriculturii, care a gestionat PNS-ul, cât și la dispoziția Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, din păcate, finanțarea pentru silvicultură este aproape zero", a subliniat șeful Romsilva, într-o întâlnire cu presa susținută la finele anului trecut.
În ceea ce privește PNS, Daniel Nicolăescu a menționat că din totalul fondurilor alocate României, circa 150 de milioane de euro sunt pentru sectorul forestier în ansamblu, 70 de milioane de euro reprezentând fondurile pentru continuarea măsurilor și din exercițiul financiar precedent de silvo-mediu, în timp ce 80 de milioane de euro sunt alocate pentru finanțarea investițiilor, în special pentru utilaje prietenoase cu mediul. "Finanțarea o considerăm derizorie. Adică 150 milioane de euro din totalul fondurilor alocate prin PNS pentru România sunt total insuficiente. În ceea ce privește PNRR, de asemenea, finanțarea pentru sectorul forestier este una redusă. Din totalul finanțării sunt alocate 22 de milioane de euro pentru lucrări de corectare a torenților și alte 50 de milioane de euro pentru modernizarea sau construirea a 90 de pepiniere silvice. Și aici considerăm că finanțarea este insuficientă având în vedere nevoile sectorului forestier", a explicat șeful Romsilva.
Potrivit datelor RNP - Romsilva, administratorul pădurilor de stat a realizat anul trecut investiții de circa 170 de milioane de lei, din care 110 milioane de lei din fonduri de accesibilizare și 60 de milioane de lei din fonduri proprii.
Din cele 110 milioane de lei din fonduri de accesibilizare s-au construit 303,17 kilometri de drumuri forestiere, s-au reabilitat 1.473,76 kilometri de drumuri forestiere și s-au realizat proiectele pentru 254,9 kilometri de drumuri forestiere și 49,1 kilometri de cale ferată forestieră.
Cele 60 de milioane de lei din fonduri proprii au fost investite în utilaje destinate mecanizării lucrărilor silvice și agricole, pentru realizarea drumurilor forestiere și pentru exploatarea, transportul și prelucrarea lemnului.
Rețeaua de drumuri forestiere administrate de Romsilva se ridică la 26.514 kilometri, iar cea de cale ferată forestieră la 67 de kilometri.
RNP - Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial