România, una dintre țările UE cu cele mai mici scăderi ale vânzărilor amănuntul în luna martie
Telex » Știri 7 mai 2020
Volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere semnificativă de 10,4% în martie 2020 comparativ cu luna anterioară, în timp ce în zona euro s-a înregistrat o contracţie record de 11,2%, arată datele publicate de Eurostat, informează Reuters, citată de Agerpres. În cazul zonei euro, este vorba despre cel mai mare declin înregistrat de la debutul publicării datelor Eurostat în 1999, avându-se în vedere restricţiile introduse pentru a opri răspândirea coronavirusului şi faptul că populaţia şi-a limitat chletuielile la produse alimentare şi comenzi online.
Cu o singură excepţie, Irlanda, vânzările cu amănuntul au scăzut în toate statele membre pentru care există date disponibile, cele mai importante diminuări fiind înregistrate în Bulgaria (minus 18,1%), Franţa (minus 17,4%) şi Luxemburg (minus 16,4%).
România se numără printre statele membre cu cele mai mici scăderi ale vânzărilor cu amănuntul, minus 3,6%, alături de Ungaria, minus 0,2%, Malta, minus 1,2%, Danemarca, minus 1,3%, Suedia, minus 2,3% şi Estonia, minus 2,8%.
Eurostat precizează că vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de faptul că vânzările de produse non-alimentare s-au prăbuşit cu 21,3% iar cele de combustibili au scăzut cu 19,3%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au crescut cu 4,7%.
În ritm anual, comerţul cu amănuntul în Uniunea Europeană a înregistrat un declin de 8,2%, în timp ce în zona euro a scăzut cu 9,2%, aceasta fiind cea mai amplă scădere înregistrată din 2000. Pentru zona euro, declinul anual din martie 2020 este dublu faţă de cel înregistrat în luna februarie 2009, cea mai proastă lună din timpul crizei financiare din 2008-2009.
În schimb, Ungaria şi România au înregistrat, în luna martie 2020 comparativ cu luna martie 2019, cele mai mari creşteri în ritm anual ale vânzărilor cu amănuntul din UE, 3,5% respectiv 3,1%.
Şi de această dată, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de scăderea vânzărilor de combustibili, minus 20,1%, şi produse non-alimentare, minus 19,5%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au crescut cu 8,1%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial