România va avea pentru prima dată informații despre absolvenții universităților din țară
Telex » Știri 26 mai 2022
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, astăzi, că mediul universitar va fi conectat la piața muncii și va putea avea, pentru prima dată, informații despre viitorul absolvenților universităților românești. De asemenea, printr-o OUG adoptată astăzi se vor putea organiza cursuri online, informează Mediafax. Guvernul, prin Ministerul Educației, a lansat apelul în valoare de 234 milioane euro pentru digitalizarea universităților, susținerea digitalizării proceselor din universități, susținerea formării de competențe digitale în rândul studenților, profesorilor, cercetătorilor și personalului didactic auxiliar din universități.
Ministrul de resort, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că este vorba despre finanțarea a peste 60 de proiecte, cu o valoare minimă de peste 2 milioane de euro și o valoare maximă de circa 8 milioane de euro.
„Prima măsură adoptată astăzi, prin ordonanță de urgență, este posibilitatea ca universitățile românești, începând cu anul universitar 2020 - 2023, să poată să deruleze o bună parte din activități în sistem online, beneficiind de mijloace digitale. Până acum, legea educației definea spațiul universitar prin prezența nemijlocită, simultană, a studenților și cadrelor didactice. Prin această schimbare de paradigmă, aprobată astăzi de către Guvernul României, universitățile, pe baza respectării unor standarde de calitate care vor fi elaborate imediat după publicarea acestei ordonanțe în Monitorul Oficial de către Agenția Română de Asigurarea Calității, vor putea să se organizeze astfel încât, încă din toamna acestui an, în funcție de domeniu, având un specific pronunțat pe fiecare domeniu, diferențe între socio-umane sau învățământ de arte sau învățământ superior medical, vor putea să organizeze aceste activități și în regim online. Este o schimbare importantă”, a spus Sorin Cîmpeanu.
De asemenea, un alt lucru esențial din perspectiva digitalizării este că prin actul normativ adoptat joi s-a realizat baza legală pentru ca trasabilitatea absolvenților de învățământ superior, integrarea lor pe piața muncii și nu numai să poată fi monitorizată. „Practic, s-a creat baza legală pentru ca sistemul registrul matricol unic existent în Ministerul Educației să poată fi interconectat, interoperabil, cu alte baze de date ale altor instituții. E un pas important pentru digitalizare, dar un pas și încă și mai important pentru ca școala românească, mediul universitar, să fie mult mai bine conectat de societate. Repet, în acest fel am putea să avem pentru prima oară informații despre viitorul absolvenților universităților românești”, a spus ministrul Educației.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile