România va avea un Centru de Optică de Mare Putere la Măgurele
Telex » Știri astăzi, 9:45
România va produce componente optice care valorează un milion de euro fiecare, într-un Centru pentru Optică de Mare Putere la Măgurele, a anunțat marți ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care asigură și interimatul la Ministerul Dezvoltării, relatează Agerpres. „România va produce componente optice ce valorează un milion de euro fiecare. Nu e un scenariu SF. E realitatea pe care o construim împreună. La Măgurele, în cadrul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics, aducem în prezent tehnologia viitorului. S-a semnat astăzi (marți, n.r.) la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației contractul pentru un Centru pentru Optică de Mare Putere, o investiție de 193 milioane lei”, a scris ministrul, pe pagina sa de Facebook.
Centrul va fi dotat cu tehnologia și echipamentele necesare pentru fabricarea componentelor optice de mare putere care sunt utilizate la Infrastructura de Cercetare ELI-NP sau la alte centre de laseri de mare putere din România și din lume.
În cadrul Centrului se vor produce, inspecta și finisa oglinzi și componente optice unice în lume și va fi asigurată funcționarea neîntreruptă a celui mai puternic laser din lume, a mai arătat Marcel Boloș.
Totodată, se vor crea tehnologii și procese inovatoare care pot fi aplicate și în alte industrii.
„Centrul se va realiza în colaborare cu partenerii japonezi, care ne oferă acces la tehnologie de ultimă generație și la expertiza unora dintre cei mai buni specialiști din lume. Așadar, se creează noi oportunități pentru cercetători, ingineri și specialiști români, deschizând drumul către transfer de cunoștințe și dezvoltarea unor industrii de înaltă tehnologie aici, în România”, a subliniat ministrul.
(Sursa foto: www.eli-np.ro)
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc