România va extrage grafitul de la Baia de Fier cu fonduri de la Uniunea Europeană
Telex » Știri 20 august, 9:37
Țara noastră se numără printre puținele state care beneficiază de această resursă naturală extrem de prețioasă în contextul dezvoltării noilor tehnologii verzi
Societatea Națională a Sării SA – SALROM va depune în scurt timp două cereri de finanțare pentru proiecte în valoare cumulată de aproape 450 de milioane de euro, în vederea valorificării zăcămintelor naționale de grafit, România fiind printre puținele țări care beneficiază de această resursă naturală devenită extrem de prețioasă în contextul dezvoltării noilor tehnologii verzi, a anunțat Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).
Primul proiect, pentru care se solicită suma de 198,306 milioane euro, se referă la Extracția Grafitului de Calitate pentru Baterii din arealul „Baia de Fier“ și implică extracția și procesarea primară a șisturilor grafitoase pentru a produce grafit de calitate pentru baterii. Acesta include dezvoltarea infrastructurii necesare pentru extracție, precum și instalarea de echipamente de procesare care să transforme materia primă brută în grafit de înaltă puritate, esențial pentru producția de baterii, în special pentru vehicule electrice și sisteme de stocare a energiei.
Cel de-al doilea proiect, în valoare de aproape 247 milioane de euro, vine în completarea firească a primului și are în vedere valorificarea finală a șisturilor grafitoase într-un complex de procesare în care să se folosească tehnologii de ultimă generație.
„Acest proiect de procesare a grafitului pentru baterii la situl «Baia de Fier» urmărește consolidarea lanțului de aprovizionare strategic al UE pentru tehnologiile energetice curate prin înființarea unor instalații avansate de procesare la situl Baia de Fier pentru a transforma grafitul extras de aici în material de calitate pentru baterii, inclusiv grafen. Se pune accent pe ranforsarea lanțurilor de aprovizionare ale UE pentru tehnologiile energetice curate, asigurându-se standardele înalte de calitate a grafitului necesare pentru utilizarea în bateriile pentru vehicule electrice și alte soluții de stocare a energiei“, se menționează în comunicatul MEAT.
Potrivit reprezentanților ministerului de resort, România și-a pregătit din timp strategia de exploatare a grafitului, fiind reprezentată încă din data de 23 mai 2024 la prima reuniune a Comitetului european pentru materii prime critice (CRM Board) la sediul Comisiei Europene din Bruxelles. Evenimentul a marcat intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) 2024/1252 al Parlamentului European și al Consiliului, din 11 aprilie 2024, privind instituirea unui cadru pentru asigurarea aprovizionării sigure și durabile cu materii prime critice, regulament cunoscut sub denumirea de „Critical Raw Materials Act“ (CRMA).
Mai mult decât atât – subliniază MEAT – într-o viitoare sesiune ce va fi deschisă la începutul anului 2025 se va depune și o a treia Cerere de finanțare referitoare la protecția mediului și sustenabilitatea exploatării de șisturi grafitoase din arealul Baia de Fier. Proiectul vizează reciclarea grafitului pentru baterii la situl „Baia de Fier“ și promovarea economiei circulare și a gestionării durabile a resurselor în UE.
Se abordează astfel și reciclarea grafitului de calitate pentru baterii pentru a sprijini obiectivele UE legate de economia circulară și gestionarea durabilă a resurselor de care dispune țara noastră. Inițiativa implică dezvoltarea de procese și tehnologii la situl Baia de Fier pentru a recupera și reutiliza grafitul din baterii uzate și alte deșeuri, reducând, astfel, dependența de extracția primară a materiei prime și promovând sustenabilitatea mediului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice