România va folosi 2,2 miliarde de euro din fonduri UE pentru a contracara efectele creșterii prețurilor la energie
Telex » Știri 20 octombrie 2022
Reprezentanții Guvernului au salutat miercuri decizia Uniunii Europene de a propune utilizarea unei sume de până la 40 de miliarde de euro de la bugetul comunitar pentru a ajuta populația și companiile să facă față majorării prețurilor la gaze, în contextul crizei energetice, relatează Agerpres. În debutul ședinței de guvern, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat că României ar urma să îi revină 2,2 miliarde de euro.
„Avem o veste bună - prin decizia pe care a luat-o Comisia, în sensul în care se vor disponibiliza 10% din fondurile de coeziune, la nivelul întregii Uniuni, discutăm de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani care vor fi alocați pentru sărăcia energetică, pentru asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri și, desigur, pentru susținerea cetățenilor vulnerabili”, a spus premierul Nicolae Ciucă.
La rândul său, Marcel Boloș a precizat că CE a luat decizia disponibilizării a 10% din fondurile politicii de coeziune în situațiile în care exista risc de pierdere a banilor pentru perioada de programare 2014 - 2020.
„Pentru România înseamnă 2,2 miliarde euro. Sunt trei tipuri de măsuri care pot fi acordate, respectiv pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile, în criza energetică, inclusiv, din câte se pare, pentru compensarea prețului la energie. A doua măsură posibilă va fi cea legată de granturile pentru capital de lucru, ce urmează a fi acordate IMM-urilor după modelul granturilor pentru capital de lucru pe care le-am avut în criza pandemică. Al treilea tip de măsură este cel referitor la ocupare și crearea de locuri de muncă, în continuare după modelul programului Innotech Student sau SES-urilor rurale, modalități prin care se creează locuri de muncă la nivelul economiei naționale”, a explicat ministrul.
Marcel Boloș a menționat că, în urma deciziei Comisiei Europene, la nivel național urmează să fie pregătite măsurile necesare pentru a sprijini populația și mediul de afaceri.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial