România va găzdui primul centru E2 din Europa, cu simulator NuScale pentru reactoarele modulare mici
Numărul 21, 1-7 iun. 2022 » Roza vânturilor
Primul simulator NuScale pentru reactoarele modulare mici (SMR) va fi instalat la Universitatea Politehnica din București pentru a susține dezvoltarea capacității forței de muncă a următoarei generații de experți, tehnicieni și operatori nucleari din România, informează Agerpres. Anunțul a fost făcut în cadrul workshopului „Small Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV”, organizat la București de Agenția de Comerț și Dezvoltare (USTDA) din SUA, în parteneriat cu Departamentul de Comerț al SUA, Nuclearelectrica și NuScale.
„Suntem mândri că România va găzdui primul centru E2 din Europa, un instrument esențial pentru primii operatori ai unui reactor modular mic ai Nuclearelectrica și pentru formarea unei noi generații de ingineri nucleari în România și în regiune. România are mai multe avantaje care o califică drept una dintre primele țări care vor implementa primul SMR din Europa: peste 25 de ani de experiență în operarea centralei nucleare la standarde de excelență în ceea ce privește securitatea nucleară, productivitatea și performanța forței de muncă. De asemenea, România are o renumită școală de ingineri nucleari, un lanț vast de aprovizionare în industria nucleară și un apreciat centru de cercetare și dezvoltare nucleară. În plus, România și SUA au o colaborare puternică în industria nucleară, care datează încă de la începutul anilor '80. Prin amplasarea Centrului E2 în cadrul Universității Politehnica colaborarea noastră îndelungată și de succes va continua având același scop: formarea unui nucleu de excelență pentru industria nucleară din România”, a declarat Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica.
Implementarea Centrului E2 este posibilă prin intermediul finanțării acordate de Departamentul de Stat al SUA, în cadrul programului Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (FIRST). „Centrul E2 va consolida parteneriatul nostru strategic cu România și va continua obiectivele României de a deveni lider în implementarea sigură a SMR-urilor și dezvoltarea forței de muncă în regiune”, a afirmat Bonnie Jenkins, subsecretarul de stat al SUA pentru controlul armelor și securitate internațională.
Potrivit președintelui și directorului executiv al NuScale, John Hopkins, până în prezent, compania pe care o conduce a deschis trei centre E2 la universități din SUA, inclusiv la Oregon State University, University of Idaho și la Texas A&M University.
Centrul E2 utilizează modelarea computerizată de ultimă generație în cadrul unui simulator al camerei de comandă a centralei SMR NuScale. Utilizatorii vor avea ocazia să preia rolul de „operator în camera de comandă” la o centrală SMR cu 12 unități pentru a învăța caracteristicile revoluționare unice de securitate ale tehnologiei NuScale. Instalarea Centrului E2 și formarea instructorilor centrului vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial