România va găzdui un centru regional al Organizației de Dezvoltare Industrială a Națiunilor Unite, destinat coordonării proiectelor Europei de Est
Telex » Știri 5 aprilie, 15:21
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) și Organizația de Dezvoltare Industrială a Națiunilor Unite (UNIDO) au organizat, la Palatul Parlamentului, un seminar de cooperare România – UNIDO, unul dintre subiectele importante ale discuțiilor reprezentându-l înființarea unui centru regional al UNIDO în țara noastră, destinat coordonării proiectelor Europei de Est. Potrivit unui comunicat al MEAT, centrul regional, previzionat pentru anul viitor, ar putea facilita parteneriatele și colaborarea dintre donatori și statele din regiune, o caracteristică suplimentară a acestuia fiind apartenența la structura misiunilor de teren ale UNIDO, deosebindu-se, astfel, de birourile de țară și de cele subregionale.
Prezent la eveniment, ministrul Ștefan-Radu Oprea a reconfirmat sprijinul țării noastre față de eforturile statelor partenere ale acestei organizații pentru promovarea industrializării incluzive și sustenabile, în concordanță cu obiectivele de dezvoltare durabilă.
„Felicit acțiunile UNIDO de a iniția și susține cooperarea strategică între state, precum și contribuția adusă la dezvoltarea de parteneriate, schimburi de know-how industrial și experiență, prin acordarea asistenței tehnice. Astfel de acțiuni asigură competitivitatea industrială, dezvoltarea durabilă și rezilientă, punând accentul pe nevoile reale ale mediului economic, creșterea competitivității industriale, transparență și predictibilitate”, a declarat ministrul, în debutul evenimentului.
Agenda reuniunii a cuprins, în continuare, o serie de paneluri de discuții referitoare la viziunea strategică și prioritățile pentru cooperarea România – UNIDO, Green Deal și oportunitățile de dezvoltare și inovație în industrie, precum și la activitatea organizației în domeniile prioritare ale României și în Republica Moldova. Fatou Haidara, în calitate de director general adjunct & director al direcției parteneriate globale și relații externe, precum și de conducător al delegației UNIDO, a apreciat seminarul de cooperare ca fiind o platformă importantă pentru schimbul de know-how, precum și o bună oportunitate pentru întărirea parteneriatului și susținerea Românei, în obiectivele sale de dezvoltare.
Din partea României, la eveniment au fost prezenți și Traian Hristea, secretar de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice (Ministerul Afacerilor Externe), Laszlo Borbely, consilier de stat pentru dezvoltare durabilă (Cancelaria Prim-Ministrului) și Ramona Moldovan, secretar general adjunct (Ministerul Energiei), precum și reprezentanți ai mediului de afaceri.
„Am speranța că, în urma seminarului de cooperare, vom putea face pași importanți pentru înființarea centrului regional al UNIDO, aici, în țara noastră, și împreună să reușim să ne îndeplinim obiectivele de dezvoltare. Proiectul beneficiază, fără echivoc, de sprijinul Guvernului României, susținem cu tărie modelul de economie circulară, mai mult, țara noastră, prin inițiativele sale «verzi», poziția sa geografică și atractivitatea față de investitori, are ocazia de a deveni un real pol de dezvoltare regională și un hub industrial”, a adăugat ministrul Ștefan-Radu Oprea, citat în comunicat.
Seminarul de cooperare a fost urmat de vizita oficială a delegației UNIDO la sediul central al MEAT, aceasta fiind întâmpinată de secretarul de stat Lucian Ioan Rus. În scopul consolidării parteneritatului dintre țara noastră și organizație, demnitarul român a subliniat necesitatea ca ambele părți să realizeze schimburi de modele de bune practici și expertiză, benefice inclusiv pentru statele din proximitate, și a reiterat, totodată, importanța înființării centrului regional. În acest sens, a fost agreată organizarea de întâlniri tehnice de lucru, al căror rezultat să fie pregătirea documentației și crearea conceptului pentru viitorul birou de reprezentare al Organizației de Dezvoltare Industrială a Națiunilor Unite ce va funcționa la București.
(Sursa foto: economie.gov.ro)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice