România va înființa, în Silicon Valley, Oficiul Român pentru Știință și Tehnologie din SUA
Telex » Știri 11 noiembrie 2022
Guvernul a aprobat astăzi un Memorandum privind înființarea Rețelei Oficiilor Române pentru Știință și Tehnologie și operaționalizarea ROSTam în anul 2023, document care prevede înființarea rețelei de oficii pentru Știință și Tehnologie (ROST), în anul 2023, de facilitare a cooperării în cercetare-inovare și reprezentare axată pe acest domeniu particular.
„Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă, adoptată recent de Guvernul României prin HG nr. 933/2022, conține un obiectiv specific dedicat cooperării europene și internaționale”, menționează Guvernul, într-un comunicat. Astfel, se prevede înființarea cu prioritate, în 2023, a unui birou de reprezentare în San Francisco, denumit Oficiul Român pentru Știință și Tehnologie din SUA (Romanian Office for Science and Technology in the USA, acronim ROSTam), dat fiind că SUA, în general, și Silicon Valley, în particular, constituie un pol global al tehnologiei avansate și al inovării, găzduind unele dintre cele mai mari companii de înaltă tehnologie din lume, numeroase companii inovatoare de început (start-up), fonduri de capital de risc și universități prestigioase. Deschiderea unui oficiu ROSTam are potențialul de a facilita extinderea pe piața americană, accesarea resurselor de capital și crearea de rețele și schimburi umane pentru întreprinderile românești inovative, pentru afacerile de început și antreprenorii români din domenii cu aport tehnologic ridicat, pentru universități și pentru institutele de cercetare-dezvoltare din România. De asemenea, va înlesni realizarea de parteneriate, cooperări și sinergii în programe de cercetare, de scalare și de comercializare a tehnologiilor, între organizații din SUA și din România.
De asemenea – subliniază reprezentanții Executivului – pe baza bunelor practici alte altor țări și evoluțiilor economice și financiare, în cursul anilor 2024 și 2025, se vor putea deschide Oficii și în Israel, Japonia și Coreea, în acest fel acoperindu-se cooperarea cu unele dintre cele mai puternice țări (din punct de vedere tehnico-științific) din America, Asia și Orientul Mijlociu. Ulterior, pe termen lung, se pot lua în considerare și deschiderea unor Oficii în țări emergente, respectiv India și Africa de Sud.
***
În prezent, există Oficiul Român pentru Știință și Tehnologie pe lângă Uniunea Europeană (ROSTeu), înființat în anul 2006, care reprezintă un instrument suport pentru comunitatea științifică din România, atât pentru universități și institute de cercetare, cât și pentru companii inovative.
ROSTeu are misiunea de a promova participarea cercetătorilor români, a universităților, a institutelor de cercetare-dezvoltare, a actorilor privați și corporativi și organizațiilor neguvernamentale la programele de cercetare ale Uniunii Europene. De asemenea, se promovează colaborarea dintre companii, universități și institute de cercetare pentru participarea în comun la consorții europene de cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare. Astfel, ROSTeu joacă un rol crucial în creșterea atractivității organizațiilor românești de cercetare-inovare, precum și în atragerea resurselor financiare europene în România, în sectoare de înaltă tehnologie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice