România va primi 33,9 milioane euro de la bugetul UE drept ajutor pentru efectele secetei din 2022
Telex » Știri 19 septembrie 2023
Consiliul European a convenit, luni, în privința propunerii Comisiei de a se acorda un ajutor în caz de dezastre în valoare totală de 454,8 milioane euro României și Italiei pentru repararea pagubelor provocate de dezastre naturale în 2022, precum și Turciei în legătură cu cutremurele din februarie 2023, potrivit unui comunicat de presă citat de Agerpres. Asistența va proveni din bugetul UE pentru 2023. O sumă de 33,9 milioane euro va fi distribuită pentru a se acorda asistență României ca urmare a unei secete severe și generalizate, cu trei vârfuri principale: la sfârșitul lunii martie, la jumătatea lunii aprilie și, respectiv, în lunile iulie-august 2022.
Alte 20,9 milioane euro vor constitui asistență pentru Italia în urma precipitațiilor abundente care au dus la inundații fluviale și viituri rapide ce au afectat regiunile centrale ale țării în septembrie 2022. Totodată, 400 de milioane de euro reprezintă asistență pentru Turcia în urma cutremurelor devastatoare care au afectat sudul țării în februarie 2023.
În practică, UE va transfera bani din rezerva pentru solidaritate și ajutoare de urgență din cadrul bugetului său pentru 2023 către așa-numita linie bugetară operațională a Fondului de solidaritate al UE, de unde cuantumurile în cauză pot fi plătite țărilor care au solicitat asistență financiară din acest fond după ce au fost afectate de dezastre naturale.
Fondul de solidaritate al UE este conceput pentru a furniza asistență financiară în cazul unei catastrofe majore într-un stat membru sau într-o țară care poartă negocieri de aderare cu UE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național