Românii, cei mai interesați est-europeni să cumpere mașini electrice
Numărul 12, 2-8 aprilie 2019 » Lumea în care trăim
Germania consemnează cel mai mare număr de sceptici cu privire la noua eră a mobilității
Românii sunt printre cei mai deschiși europeni la ideea de a achiziționa autovehicule electrice, relevă un studiu realizat de E.ON și Kantar EMNID, conform căruia 36% dintre cei care în momentul sondajului erau în căutarea unei mașini noi intenționau să cumpere una electrică. Același procentaj l-au înregistrat și italienii, însă într-un context total diferit.
La fel ca majoritatea est-europenilor, românii sunt destul de sceptici atunci când sunt întrebați despre cum văd potențiala supremație a vehiculelor electrice pe șosele. Astfel, 22% dintre cei chestionati spun că este exclus ca țara noastră să ajungă vreodată la performanța de a avea un parc auto format în majoritate din vehicule electrice. Alți 25% dintre conaționali previzionează că vehiculele electrice ar putea depăși numărul vehiculelor cu motor convențional abia peste 20 de ani.
„De fapt, în Europa de Est regăsim cele mai negative proiecții privind viitoarea eră a mobilității. De exemplu, doar 15% dintre cehi consideră că mașina electrică ar putea deveni «regina șoselelor» în următorii 10 ani. Cei mai sceptici se declară ungurii, cu doar 14 procente dintre respondenți, convinși fiind că schimbarea se va face în cel mult un deceniu”, relevă autorii studiului.
Conform răspunsurilor celor chestionați, în România, unul dintre principalele motive descurajante pentru cei care nu s-au lăsat încă convinși să investească în mașini electrice ar fi numărul scăzut de stații de încărcare.
La polul opus, fani înrăiți ai industriei auto și mari iubitori de nou în domeniu, când vine vorba despre mașini electrice germanii se dezmint. Deși nu se pot plânge de lipsa infrastructurii dacă vorbim despre stațiile de încărcare, majoritatea dau vina pe preț și pe autonomia redusă asigurată de baterie. Prin urmare, Germania consemnează cel mai mare număr de sceptici cu privire la noua eră a mobilității. O treime dintre germani nu cred că vehiculele electrice le vor surclasa vreodată numeric pe cele care consumă benzină sau diesel. Deși în ultimii ani în Germania s-au făcut progrese uimitoare atât la capitolul infrastructură, cât și referitoare la varietatea de modele oferite și la prețul de vânzare a acestora, doar 16% dintre cei interesați să cumpere o nouă mașină declară că vor achiziționa un autoturism electric.
„Sunt studii care susțin că în zonele Terrei cu mai multe zile însorite pe an, oamenii sunt mai optimiști. În cazul mobilității electrice, trebuie să recunoaștem că teoria se confirmă. 43% dintre turcii chestionați s-au declarat convinși că mașinile electrice vor ajunge să domine șoselele în maximum 10 ani. Italienii văd și ei partea plină a paharului, 37% subscriind la părerea celor din Turcia”, spun autorii studiului.
Rezultatele fac parte din studiul „Trăind în Europa”, în cadrul căruia au răspuns circa 10.000 de oameni din Danemarca, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Cehă, România, Suedia, Turcia și Ungaria. (Al.R.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane