Românii și francezii își redescoperă rădăcinile istorice, tradițiile comune
Numărul 15-16, 23 apr. - 13 mai 2019 » Eveniment
La 18 aprilie a.c. s-a deschis oficial, la București și Paris, Sezonul România–Franța 2019. Participanții au marcat solemn acest eveniment prin momente de profundă reculegere față de tragedia care a mistuit o parte importantă a edificiului simbol al Parisului, al Franței în întregul ei, Catedrala Notre-Dame. Dezastrul a emoționat Planeta, iar ecourile de la București au fost consonante cu sentimentele exprimate pretutindeni în lume: durerea sinceră provocată de dezastru, solidaritatea cu poporul francez, exprimarea dorinței de a contribui, fiecare după posibilități, la refacerea cât mai grabnică a celui mai vizitat loc din lume, Catedrala Notre-Dame (record de turiști chiar în comparație cu Basilica Sfântul Petru din Vatican).
La deschiderea de expoziții documentare și de artă plastică, la lansarea de cărți, ca prefață la proiectarea de filme și la susținerea de concerte, la desfășurarea altor evenimente cultural-artistice, vorbitorii au situat îndelungatele și rodnicele relații româno-franceze atât în contextul actual, cât și în cel al secolelor trecute, astfel încât, pe urmele istoriei, s-au dezvăluit fapte și date care subliniază ce a însemnat, înseamnă și va însemna prietenia dintre două popoare de origine latină în Europa și pe întregul mapamond.
Așa, de exemplu, la vernisajul expoziției deschise la Biblioteca Academiei Române s-a relevat importanța unor documente deosebit de elocvente, care atestă nu numai durata impresionantă, ci și intensitatea relațiilor dintre România și Franța pe cele mai diferite planuri, politice, economice, sociale, culturale, turistice – practic, în tot ceea ce reprezintă viața societală. Faptul că Sezonul româno-francez se desfășoară în perioada Președinției țării noastre la Consiliul UE și sub semnul celor două Centenare, al Marii Uniri și al încheierii Primului Război Mondial, a oferit prilejul de a se evoca temeiurile unei prietenii pe care nici timpul, nici vicisitudinile istoriei nu au zdruncinat-o, ceea ce, cu siguranță, o va confirma și viitorul. De altfel, în vastul program al manifestărilor care vor avea loc, practic, în 250 de localități înfrățite din cele două țări, se pune accentul și pe promovarea ideilor, a tehnologiilor care prefigurează ziua de mâine. A confirmat-o și participarea franceză la Festivalul Spotlight, desfășurat la București în perioada 18-21 aprilie a.c.
În ceea ce privește programul propriu-zis al Sezonului România-Franța, impresionează numărul și varietatea manifestărilor, de la reuniuni ale Camerei Franceze de Comerț și Industrie din România la Paris și București, până la organizarea Săptămânii filmului românesc la Toulouse, de la marea expoziție de fotografii a lui Eli Lotar (fiul lui Tudor Arghezi) la Muzeul Național de Artă al României până la retrospectivele marilor clasici români ai picturii și sculpturii la Centrul Pompidou din capitala Franței, de la apariția traducerilor unor valoroase lucrări științifice și beletristice ale mai multor autori consacrați români și francezi până la participări franceze la festivalul teatral de la Sibiu și participări românești la festivalul tradițional al artei dramatice de la Avignon, totul ni se înfățișează ca un veritabil regal cultural, la cotele cele mai înalte ale vocației pentru frumos a popoarelor noastre.
Programul poate fi consultat pe site-ul consacrat Sezonului România-Franța 2019, așa că nu ne mai rămâne decât să beneficiem fiecare, după posibilități și preferințe, de ceea ce vor oferi organizatorii deopotrivă românilor și francezilor, în perioada următoare, ca expresie a sentimentelor prietenești care s-au dovedit de neprețuit pentru ambele popoare, pentru destinele lor și ale întregii umanități.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice