ROMATOM: Industria nucleară din România ar putea asigura 20.000 de locuri de muncă în contextul noilor proiecte
Telex » Știri 9 august 2021
Industria nucleară din România asigură, în prezent, 11.000 de locuri de muncă, un număr care ar putea crește la 20.000 în contextul noilor proiecte de construcții nucleare, potrivit unui comunicat al Forumului Atomic Român (ROMATOM), citat de Agerpres. Totodată, industria nucleară din țara noastră are o contribuție anuală de 5,7 miliarde euro la PIB național, fiind o forță de creștere sectorială, dezvoltare a educației, cercetare și inovație nucleară.
„În conformitate cu obiectivele europene privind decarbonizarea, România este ferm angajată în dezvoltarea programului nuclear, cu avantaje clare atât din punct de vedere al decarbonizării, deoarece existența a 4 unități operaționale va conduce la evitarea eliberării în atmosferă a 20 de milioane de tone de CO2 în fiecare an, cât și din punct de vedere al impactului social și economic. Industria nucleară din România este una matură, cu experiență și cunoștințe extinse. Considerăm că întâlnirea a fost o continuare firească a Memorandumului de Înțelegere încheiat în luna octombrie a anului trecut între ROMATOM și Institutul de Energie Nucleară din Statele Unite, având încredere că o cooperare nord-atlantică reprezintă soluția optimă”, a declarat Teodor Chirica, președintele onorific al ROMATOM.
Potrivit acestuia, consolidarea cooperării cu partenerii din SUA și Canada, în același timp menținând prezența europeană, este un semnal pozitiv pentru continuarea programului nuclear din România prin finalizarea Unităților 3 și 4 ale CNE Cernavodă, retehnologizarea Unității 1 a CNE Cernavodă și alte proiecte precum dezvoltarea tehnologiei Reactoarelor Mici Modulare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice