Romfilatelia lansează astăzi emisiunea de mărci poștale cu tema „Europa 2023. PACEA, cea mai înaltă valoare a umanității”
Telex » Știri 9 mai 2023
Romfilatelia introduce în circulație astăzi, 9 mai (Ziua Europei), o emisiune simbol pentru omenire: „Europa 2023. PACEA, cea mai înaltă valoare a umanității”. „Tematica, aleasă și stabilită de PostEurop, se constituie ca un apel pentru instaurarea păcii, a prieteniei dintre națiuni, a concordiei și toleranței. În situația internațională actuală, în care agresiunile și războaiele se regăsesc în mai multe zone ale lumii, pacea, odată instalată reprezintă cel mai prețios dar pentru omenire”, se menționează într-un comunicat al Romfilatelia.
Conceptul design-ului câștigător al concursului organizat de PostEurop aparține echipei unui colectiv de designeri reprezentând Administrația Poștală din Luxemburg: Linda Bos și Runa Egilsdottir. Mesajul pe care grafica timbrului îl transmite, este explicitat astfel: "Lumea are nevoie de un nou simbol al păcii, care să unească toate națiunile. Diferențele culturale sunt o barieră pentru o stare de pace. Dacă omenirea ar putea respecta diferențele reciproce, înțelegându-le semnificația și răspunzând la ele cu considerație, lumea ar fi un loc mai bun. Acest design arată o metaforă vizuală a unei societăți de cooperare, integrate pașnic, în care oamenii se îmbrățișează reciproc. A fost inspirat de simbolul Celtic Love Knot, cu inimi interconectate. Paleta de culori ilustrează toate națiunile din lume. Prin adăugarea de mâini cu degete împletite, transmite mesajul respectului reciproc”.
Desenul reprodus pe timbrul realizat de România aparține graficianului Mihai Criste. Conceptul reunește imaginea florii soarelui, simbol al Flower Power, reprezentând mișcarea pacifistă a anilor '60 ca protest împotriva războiului din Vietnam și mesagerul și simbolul universal al păcii: porumbelul. Petalele galbene ale florii soarelui sunt personificate ca porumbei, care parcă într-o acțiune dirijată extrag semințele florii pentru a crea imaginea unui planiglob. Galbenul luminos al penajului porumbeilor emană, simbolic, lumina soarelui binefăcător.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile