Romfilatelia lansează emisiunea de mărci poștale „100 de ani de învățământ superior românesc la Cluj-Napoca”
Telex » Știri 29 octombrie 2019
Pentru a omagia două instituţii de învăţământ românesc emblematice, Romfilatelia introduce în circulaţie, la 1 noiembrie, emisiunea de mărci poştale „100 de ani de învăţământ superior românesc la Cluj-Napoca". Emisiunea este alcătuită din două timbre şi o coliţă nedantelată.
Timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei ilustrează Universitatea Babeş-Bolyai. Universitatea românească din Cluj şi-a început activitatea la aproape un an după Marea Unire din 1 decembrie 1918, când reprezentanţii românilor votaseră în unanimitate alipirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu Regatul României. Universitatea Babeş-Bolyai este singura instituţie multiculturală din ţară, cu 21 de facultăţi şi trei limbi de predare (română, maghiară şi germană) şi cu numeroase programe în limbi de circulaţie internaţională. La începutul lui 2018, în urma evaluării internaţionale QS Star, Universităţii Babeş-Bolyai i-a fost acordat statutul de universitate internaţională de excelenţă (universitate de 4 stele).
Redată pe timbrul cu valoarea nominală de 12 lei se află imaginea sediului Universităţii de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca, considerată, de asemenea, o instituţie educaţională valoroasă a oraşului. Facultatea maghiară de Medicină a fost fondată chiar de la începutul existenţei Universităţii "Ferencz Jozsef" din Cluj, adică în 1872. În perioada 1888-1901 au fost construite clinicile şi institutele Facultăţii. Imediat după Marea Unire a Transilvaniei cu România, în învăţământul superior de medicină şi farmacie din Cluj a avut loc o transformare notabilă. În 1919 a fost întemeiată Facultatea românească de Medicină, ca parte componentă a Universităţii „Daciei Superioare”. Primul decan şi organizator al Facultăţii a fost Iuliu Haţieganu, unul din fondatorii învăţământului medical românesc. Datorită iniţiativei sale, au fost create noi discipline, precum: semiologia medicală, radiologia, stomatologia şi istoria medicinii, care au fost premiere în învăţământul medical românesc. Începând din 1990, istoria Şcolii Clujene de Medicină şi Farmacie a înregistrat o dezvoltare rapidă şi consistentă. În acel an vechea denumire de IMF a fost schimbată în Universitate de Medicină şi Farmacie. Numele lui Iuliu Haţieganu a fost pus pe frontispiciul UMF în 1992, ca semn de respect şi consideraţie pentru întemeietorul ei.
Coliţa emisiunii, cu valoarea nominală de 28,50 lei, prezintă o splendidă imagine care aparţine Grădinii Botanice din Cluj-Napoca, instituţie a Universităţii Babeş-Bolyai.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane