Romgaz a finalizat achiziția participației Exxon în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră
Telex » Știri 2 august 2022
Romgaz a finalizat luni achiziția participației Exxon în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, a anunțat compania românească printr-un comunicat transmis Bursei de la București, relatează Agerpres. „S.N.G.N Romgaz S.A anunță finalizarea tranzacției de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră. Tranzacția finalizată luni, 1 august 2022, a fost condiționată de îndeplinirea condițiilor suspensive prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare încheiat la data de 3 mai 2022 între S.N.G.N Romgaz S.A și vânzători. Toate condițiile suspensive au fost îndeplinite cu succes, în raport cu prevederile din contract”, se precizează în comunicatul companiei.
Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, finalizarea tranzacției este un pas important în obținerea independenței energetice a României, într-un moment dificil nu doar pentru țara noastră, ci pentru întreaga Europă.
„În condițiile în care statul român a adoptat și Legea Offshore, iar gazul a fost introdus în taxonomia UE, am speranța că Petrom și Romgaz vor lua cât mai curând decizia finală de investiție pentru proiectul Neptun Deep, astfel încât românii să beneficieze de gazele din Marea Neagră”, a scris, pe Facebook, ministrul Energiei.
La rândul său, directorul General al Romgaz, Aristotel Jude, consideră că proiectul Neptun Deep are o importanță strategică pentru România în vederea asigurării securității energetice a țării: „Finalizarea cu succes a tranzacției este o realizare deosebită în portofoliul de business al Romgaz. Proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă și strategică pentru România în vederea asigurării securității energetice a țării noastre, mai ales în actualul context geopolitic. Suntem determinați să trecem la etapa de dezvoltare-exploatare în cel mai scurt timp, alături de partenerul nostru”.
Directorul economic al Romgaz, Răzvan Popescu, a anunțat, în context, că în perioada imediat următoare vor fi continuate formalitățile necesare în vederea asigurării nevoii de finanțare a cotei de participare a Romgaz la dezvoltarea proiectului Neptun Deep.
Directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, a anunțat, în 28 iulie, că decizia finală în privința investiției în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră ar putea fi luată la jumătatea anului 2023.
La 4 mai 2022, Romgaz a semnat contractul de vânzare - cumpărare a tuturor acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL). Anterior, la 22 martie, Consiliul de Administrație al Romgaz avizase documentul.
La finalul anului trecut, în 17 decembrie, ministrul Energiei aprecia că gazele naturale din Marea Neagră vor începe să fie extrase peste cinci ani, cu o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an. „Dacă decizia de investiții va fi luată anul următor, așa cum îmi doresc, judecând după discuțiile pe care le-am avut cu Romgaz și OMV Petrom, investițiile ar dura 4-5 ani și vom începe să extragem gaze în 2026”, a spus Virgil Popescu la vremea respectivă.
Tot în decembrie 2021, Christina Verchere a precizat că OMV Petrom va investi până la 2 miliarde de euro în acest perimetru, care îi va aduce rezerve recuperabile de 50 de miliarde de metri cubi de gaze.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național