Romsilva intenționează să înființeze depozite temporare sau permanente pentru lemnul de foc destinat populației
Telex » Știri 7 ianuarie 2022
Regia Națională de Pădurilor (RNP) - Romsilva va încerca să înființeze depozite forestiere atât temporare, cât și permanente în special pentru lemnul de foc necesar aprovizionării populației, astfel încât să realizeze o livrare directă către consumator, a declarat, într-o conferință de presă, directorul general al Regiei, George Mierliță, citat de Agerpres.
„Vom încerca să realizăm și să înființăm depozite forestiere atât temporare, cât și permanente în special pentru lemnul de foc necesar aprovizionării populației, astfel încât accesul în fondul forestier să fie făcut doar de agenți economici atestați sau de către formațiile proprii ale Regiei prin care să fie asigurată masa lemnoasă pentru aprovizionarea acestor depozite. Cel puțin ca idee, m-am gândit la aducerea și apropierea lemnului din depozit către consumator, astfel încât să facem o livrare directă. Încercăm să ne adaptăm la economia de piață. Toate acestea au venit în perspectiva prețului de pornire al masei lemnoase pe picior din fondul forestier livrat direct către populație. Voi încerca să păstrez și să îndeplinesc țintele de reformă, de management și cele de guvernanță din domeniul forestier, în special cele care sunt parte integrantă din Planul Național de Redresare și Reziliență în care Romsilva va avea un rol activ atât în ceea ce privește realizarea suprafeței de 56.700, înființarea pepinierelor și modernizarea celor actuale, cât și realizarea lucrărilor de corectare a torenților din fond forestier”, a spus George Mierliță.
El a subliniat că, în acest an, se are în vedere atingerea unei ponderi de 45% de lemn fasonat din totalul masei lemnoase recoltată din fondul forestier național, proprietate publică a statului. „Sunt o serie de lucruri bune care s-au realizat în mandatul precedent. De asemenea, sunt convins că există o serie de probleme ce trebuie rezolvate. Este nevoie să privim pe termen mediu sau lung, astfel încât și linia pe care voi continua să fie aceea de a păstra și a menține toate lucrurile bune care s-au realizat în Regia Națională a Pădurilor. Aș începe cu câteva provocări, începând cu această țintă prevăzută în Codul Silvic, de a realiza din 1 ianuarie 2023 acel procent de 50% din masa lemnoasă recoltată din fondul forestier național, proprietatea publică a statului, ca lemn fasonat. În acest sens, mi-am pregătit o oarecare strategie. La această dată nu s-au finalizat cifrele pentru anul 2021, suntem undeva la un 32% - 33% din masa lemnoasă recoltată ca fiind valorificată ca masă lemnoasă fasonată. Ne propunem ca țintă pentru anul 2022 un 43% - 45%. Vom încerca să creăm infrastructura, iar prima problemă o constituie accesibilizarea. Dacă punem România alături de celelalte state în ceea ce privește indicele de densitate a drumurilor forestiere în raport de unitate de suprafață, noi suntem undeva la 6 metri pe hectar, iar Germania e undeva la 40 de metri pe hectar. Deci, suntem departe. Avem fondurile necesare pentru a crește acest procent cel puțin să ne apropiem de 8, 9, 10 metri pe hectar”, a explicat directorul general al Romsilva.
În viziunea sa, scăderea tăierilor ilegale de pădure înregistrată în 2021 s-a datorat, în mare parte, și punerii funcțiune a Sistemului informatic integrat de urmărire a materialului lemnos (SUMAL), varianta 2.0.
Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile