Romsilva pune pe piață aproape 25.000 de pomi de Crăciun
Telex » Știri 24 noiembrie 2023
Aproximativ 25.000 de pomi de Crăciun vor fi scoși la vânzare în sezonul sărbătorilor de iarnă de Regia Națională a Pădurilor (RNP) - Romsilva, prin unitățile teritoriale. Conform unui comunicat de presă al instituției, citat de Agerpres, din cei 24.796 de pomi de Crăciun care vor fi puși pe piață prin intermediul ocoalelor silvice de stat, 17.569 sunt produși în pepinierele silvice ale Romsilva, în cadrul unor culturi specializate, iar 7.227 provin din lucrări silvice autorizate, în urma cărora se extrag exemplarele din regenerările naturale unde există o densitate excesivă.
Majoritatea pomilor de Crăciun oferiți spre vânzare în acest an sunt din specia brad (18.898), iar diferența de 5.898 de bucăți sunt din specia molid sau alte specii de rășinoase.
Prețurile pornesc de la 15 lei pentru un pom de Crăciun, specia molid cu înălțimea de până în 1,3 metri, și ajung la 35 de lei pentru un exemplar de brad cu înălțimea între 2 și 3 metri. Pomii cu înălțimi de peste 3 metri sunt considerați comenzi speciale.
"Prețurile menționate sunt cele practicate pentru pomii de Crăciun achiziționați direct de persoanele fizice de la ocoalele silvice din cadrul Romsilva", precizează sursa citată. Romsilva subliniază că Direcțiile silvice vor onora, cu prioritate, cererile populației, prin vânzarea directă și numai în limita excedentului se va face valorificarea către operatori economici.
RNP - Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naționale, precum și 12 herghelii de stat.
Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale