Roxana Mînzatu: Sănătatea rămâne o prioritate în programarea banilor europeni; ne-am dori chiar un program operațional Sănătate
Telex » Știri 19 iunie 2019
România negociază în prezent modalitatea în care se vor aloca banii europeni în perioada 2021-2027, iar sănătatea rămâne o prioritate în programarea acestor ani, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, subliniind că s-ar dori chiar un program operaţional Sănătate, informează Agerpres. „În prezent, România negociază modalitatea în care se vor aloca bani europeni după 2021, în următorii şapte ani, 2021-2027. Vreau să ştiţi că sănătatea rămâne o prioritatea în programarea acestor bani. Ne-am dori chiar un program operaţional Sănătate. Negocierile sunt în derulare. Oricum, pe zona socială vom avea o alocare consistentă în continuare pentru ceea ce înseamnă investiţii în asistenţă medicală în ambulatoriu şi pentru primiri urgenţe. Dorim mai mulţi bani europeni pentru zona de cercetare, dorim să facem în aşa fel încât spitalele, institutele de cercetare, universităţile, facultăţile de medicină să beneficieze de mai multe resurse pe zona aceasta de cercetare, care să aibă mai multă aplicabilitate şi în tratamentele oferite pacienţilor din România”, a afirmat Roxana Mînzatu la Forumul Naţional al Spitalelor. Aceasta a subliniat că, prin Programul Operaţional Capital Uman au fost finanţate peste 50 de proiecte, cu o valoare totală de 350 milioane euro, în domeniul sănătăţii.
„Prin Programul Operaţional Capital Uman am reuşit să finanţăm, să lansăm mai multe proiecte naţionale... Sunt peste 50 de proiecte, cu o valoare totală de 350 milioane euro, care vizează, în două etape, formarea medicilor şi realizarea de proceduri pentru screening şi apoi activitatea propriu zisă de screening şi diagnosticare precoce pe diverse patologii, afecţiuni care sunt în România foarte recurente, de la boli oncologice (…) până la bolile hepatice, tuberculoză. Sunt programe care se întâmplă şi se vor întâmpla şi în anii următori cu bani europeni”, a explicat ministrul.
Ea a menţionat că din fonduri europene se investesc bani în special în ceea ce înseamnă zona de îngrijire medicală în ambulatoriu şi unităţile pentru primiri urgenţe. La nivel judeţean, la 30 mai, investiţiile în unităţile de primiri urgenţe însumau 840 milioane lei (contracte de finanţare ce vizează investiţii în derulare). În ambulatoriu, sunt, în prezent, contracte de finanţare de 692 milioane lei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice