Roxana Mînzatu: Țara noastră are o rată de absorbție a fondurilor europene de 32%
Telex » Știri 3 octombrie 2019
România are o rată de absorbţie a fondurilor UE de 32% în actuala perioadă de programare 2014-2020, ceea ce situează ţara noastră sub media europeană, a declarat, cu prilejul unei conferinţe pe tema marilor proiecte de infrastructură, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, citată de Agerpres. „Rata de absorbţie generală este de 32%, ceea ce înseamnă că au intrat în ţară aproape 10 miliarde de euro de la Bruxelles, în zona de coeziune şi politică agricolă. Rata medie europeană este peste noi, astfel că mai avem de muncă şi de recuperat”, a spus ministrul.
În ceea ce priveşte Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), al doilea ca valoare la nivel european, ea a menţionat că este programul cel mai important pentru România, unde avem o alocare de 11 miliarde de euro în total. „Am decis să investim aceşti bani în transport, mediu şi gestionarea deşeurilor, eficienţă energetică. Evident că nu acoperă necesarul de investiţii, sunt doar o parte a banilor, alături de bugetul de stat”, a continuat Roxana Mînzatu.
Pentru domeniul transporturilor, prin POIM axa 1 şi 2, România are la dispoziţie aproximativ 5 miliarde de euro. Există 138 de proiecte depuse în valoare de 8,47 miliarde de euro; 76 de proiecte contractate, în valoare de 5,37 miliarde de euro; 51 proiecte în curs de evaluare, în valoare de 3,2 miliarde de euro, precum şi 11 proiecte respinse.
Rata de contractare este de 107%, iar rata de absorbţie, de 27%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național