Să fie într-un ceas bun!
Numărul 1, 29 martie - 4 aprilie 2016 » Cuvânt de deschidere
Acum, la început de primăvară, supunem atenției celor interesați primul număr online al săptămânalului editat de CECCAR – Centrul de Excelență în Business și Economie. Anotimpul în care am pășit atestă, pentru debutul nostru publicistic, semnele evidente ale intenției de a aduce un suflu proaspăt, cu adevărat primăvăratic, în peisajul presei românești, cu precădere al celei cu profil economico-social.
Punem întregul demers sub semnul conceptului de dezvoltare personală, ai cărui autori emblematici au fost, în 1937, Napoleon Hill, pentru epoca sa, și mult mai târziu, în 1986, Michel Foucault, pentru demarajul erei digitale. Ei au oferit cele mai semnificative deschideri spre formarea unui tip de personalitate capabilă de performanțe autentice, nu numai profesionale, ci și în împlinirea propriilor aspirații de mai bine, de frumos, de prosperitate. Realizarea osmozei între gândire și acțiune – ca premisă esențială a succesului – are sens doar în măsura în care se atinge optimul uman. Tocmai un asemenea obiectiv ambițios își propune publicația noastră. Este un moment care – la scurt timp după Conferința Națională a CECCAR – vine să întregească mijloacele noastre de comunicare, de exprimare nu numai în sfera profesiei, ci în tot ceea ce ne definește ca oameni ai Cetății, ca purtători și promotori de valori, animați de dorința și de voința de a avea, prin strădaniile noastre, o viață cât mai bogată în împliniri personale și familiale, deopotrivă în plan material și spiritual.
Știm ce vrem. În primul rând, cultivarea – prin modele de necontestat – a unui comportament de abordare economico-socială. Potrivit laureatului Premiului Nobel pentru Economie din anul 1992, Gary S. Becker, un astfel de comportament – ca parte integrantă a acțiunilor menite să atingă optimul în materie de dezvoltare personală – depășește termenii producerii, comercializării și însușirii bunurilor materiale, incluzând organic tot ceea ce aparține umanului. Este exact definiția inspirată a lui George Bernard Shaw, și anume aceea că „economia este arta de a obține maximum de la viață”. În consecință, vom publica tot ceea ce slujește ideii de dezvoltare personală, pornind de la educația și practica profesională, continuând cu însușirea regulilor severe ale comunicării în societatea bazată pe cunoaștere, până la implicarea civică și... hobby.
Dreptul constituțional la liberă opinie ne va fi permanent călăuză, considerând că libertatea fiecăruia are totdeauna ca limită respectarea libertății altora.
Știm ce nu vrem. Nici pentru rating, nici pentru prestigiu social, nu vom ceda tentațiilor care denaturează misiunea esențială a mijloacelor de comunicare în masă – senzaționalismul ieftin, încălcarea dreptului la intimitate, la viață privată, atacul la persoană, într-un cuvânt, tot ceea ce reprezintă așa-numita presă tabloidă.
Aceste gânduri nu se doresc a ține loc de un program editorial. Sub aspect jurnalistic, sunt convinsă, primul număr al publicației constituie în sine un asemenea program. Prin tematici și rubrici specializate, elaborate cu autoexigență, urmărim și vom urmări să punem la dispoziția colegilor noștri, profesioniștii contabili, precum și a tuturor celor cu care conlucrăm, a tuturor celor care ne împărtășesc viziunea publicistică un vehicul de presă online modern, alert, bine informat, ancorat puternic în realități, sobru și, în același timp, atractiv, unitar în respectul față de limba română, dar divers ca moduri de exprimare și ca surse de promovare a înseși ideii de diversitate a opiniilor, în condițiile în care devizele noastre de bază sunt egalitatea de șanse, incluziunea, empatia, solidaritatea, de la cea de breaslă până la cea națională, europeană și universală.
Ne simțim parte a lumii ideilor, dar și a acțiunii. Vom dovedi că știm să-i ascultăm și pe alții, că știm să ne facem auziți, că știm să ne apărăm interesele, că știm, în același timp, că niciodată nu are câștig de cauză defensiva care nu pregătește ofensiva în numele scopurilor pe care ni le-am propus.
Așadar, cu energiile potențate de scopurile asumate, doresc – în încheiere – să rostesc cuvintele moștenite din timpuri imemoriale: să fie într-un ceas bun!
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial