Sabin Sărmaș (ADR): În câteva săptămâni, demarăm licitația de achiziție a serviciilor pentru dezvoltarea sistemului de identitate electronică
Telex » Știri 12 noiembrie 2020
Licitaţia de achiziţie a serviciilor pentru dezvoltarea sistemului de identitate electronică a cetăţeanului va fi demarată în câteva săptămâni, a declarat, la cea de-a IX-a ediţie a expo-conferinţei „GoTech 2020: The New Reality”, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Sabin Sărmaş. „Este nevoie de un profund proces de digitalizare, nu de digitalizarea birocraţiei. De o guvernare bazată pe date, o tranziţie în paşi către ceea ce ne dorim. Avem un vis tangibil care se poate îndeplini – ca România să devină ţara cu cea mai rapidă creştere a economiei digitale din Uniunea Europeană şi a societăţii digitale, în general. Acest lucru este posibil, pentru că în ceea ce priveşte digitalizarea avem un ecosistem extrem de puternic, polarizat în jurul unor mari oraşe din România. Dincolo de asta, avem proiecte concrete pe care le implementăm. Ar fi proiectul privind identitatea electronică a cetăţeanului, acest vis frumos despre care vorbeşte de foarte mult timp şi care va deveni realitate în România, pentru că în câteva săptămâni vom demara licitaţia de achiziţie a serviciilor pentru dezvoltarea acestui sistem. Interoperabilitatea este un alt proiect la care lucrăm şi avem în implementare câteva scenarii care pot să genereze eliminarea drumurilor pe care fiecare dintre noi la face zilnic între o instituţie sau alta”, a afirmat Sabin Sărmaş.
Preşedintele ADR a punctat, totodată, că interesul faţă de tehnologie, în România, a crescut în medie de patru ori de la începutul anului 2019, de la sector la sector. „În România, şi nu numai, a fost nevoie de o pandemie pentru a cunoaşte şi îmbrăţişa mai bine digitalizarea. Situaţia generată de COVID-19 a arătat încă o dată potenţialul în tehnologie. Pandemia ne-a demonstrat că un sector IT&C puternic ne poate oferi rezilienţa despre care vorbim în fiecare zi, ne poate ajuta să salvăm vieţi şi să fim o naţiune care poate să ducă actul de guvernare şi funcţionare în sine mai departe. Chiar şi în acest context extrem de dificil, România a reuşit să obţină statutul de piaţă emergentă, iar măsurile economice cuprinse în Planul de relansare pun bazele unui tip de responsabilitate cu adevărat eficient. Toate aceste proiecte se leagă de digitalizare, de transformare digitală, de tehnologie şi inovaţie în sectorul public şi în sectorul privat. Interesul faţă de tehnologie în România a crescut în medie de patru ori de la începutul anului 2019, de la sector la sector, şi acesta e un lucru extraordinar. Mai mult decât atât, pandemia a reuşit să facă ceva ce noi, ca instituţie – Autoritatea pentru Digitalizarea României – sau noi ca Guvern nu am fi reuşit să facem: a schimbat profund instituţiile publice şi suntem datori să valorificăm această oportunitate”, a spus oficialul.
Acesta a adăugat că unul dintre proiectele-cheie este cloud-ul guvernamental, „o tranziţie către tehnologiile cele mai utilizate astăzi de către toate guvernele care au făcut saltul tehnologic către Smart Government”: „Cloud-ul guvernamental reprezintă o tranziţie către tehnologiile cele mai utilizate astăzi de către toate guvernele care au făcut saltul tehnologic către Smart Government. Nu în ultimul rând, un obiectiv extrem de important pe care noi îl avem este un parteneriat cu mediul privat, mediul academic, ONG-urile din România, materializat prin acel Consiliu Naţional pentru Transformare Digitală. Mai avem un pariu la nivel naţional, şi anume hub-urile pentru inovaţie digitală, aceste motoare ale transformării digitale în alte state europene. Vreau să vă anunţ că suntem printre primele ţări din Europa care am reuşit să trimitem către Comisia Europeană lista cu hub-urile preselectate”, a subliniat Sabin Sărmaş.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național