Sabin Sărmaș: Doar 29% din populația României are competențe digitale de bază
Telex » Știri 27 ianuarie 2023
Aproximativ 80% dintre românii care folosesc internetul îl utilizează pentru rețele de socializare și doar 20% pentru plăți și internet banking, a afirmat Sabin Sărmaș, președintele Comisiei IT&C din Camera Deputaților, citat de Agerpres. "România stă extraordinar de bine în ceea ce privește conectivitatea. Suntem între primele țări din lume Cred că după ce am dat Legea 50 și am adoptat Codul comunicațiilor, probabil că o să urcăm în primele 5-6 țări din Europa în ceea ce privește conectivitatea. Peste 90% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani folosesc internetul. 95% dintre aceștia îl folosesc în mod curent. Vine următoarea statistică care spune că 29% din populația României are competențe digitale de bază. Doar 29% din populația României. Adică avem acces la internet, avem oameni care folosesc internetul, dar nu avem educație digitală. Știți pentru ce îl folosesc? 80% dintre ei pentru rețele de socializare și doar 20% pentru plăți și internet banking", a menționat Sabin Sărmaș, la prima ediție din acest an a proiectului "Digital UP", organizată la București.
El consideră că România ar putea "să se rupă în două", astfel încât "să avem o generație de nativi digitali, care merg înainte, care evoluează odată cu tehnologiile emergente, și o altă generație care rămâne în spate, care nu are acces la tehnologie și care nu acceptă tehnologia".
"Sunt componente la care stăm bine, iar una dintre acestea este procentul de femei care sunt active în domeniul tehnologiei informației, absolvenți. Acesta este un lucru fabulos, suntem pe locul II în Europa și arată direcția în care România merge. Cred că la nivel mondial sunt trei lumi. Nu știu dacă să încep cu prima sau cu a treia în care suntem noi. Sună destul de dur că suntem în lumea a treia - și asta arată datele din toate clasamentele europene sau mondiale, pentru că România n-a reușit încă să digitizeze totul, cu atât mai puțin să sufere o transformare digitală a serviciilor publice sau o transformare digitală a companiilor românești", a susținut Sabin Sărmaș.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale