Sabin Sărmaș: O propunere legislativă privind semnătura electronică, după revizuirea Regulamentului european
Telex » Știri 12 februarie 2021
Legea semnăturii electronice este de prea mult timp blocată, iar odată cu revizuirea Regulamentului european, solicitată de Comisia Europeană, va exista o propunere legislativă şi în România, a susţinut, într-o conferinţă de specialitate, Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din Camera Deputaţilor, citat de Agerpres. „Un impact semnificativ este Legea semnăturii electronice. De prea multă vreme am ţinut această lege blocată. Avem un Regulament european 910 pe 2014 care reglementează în mare parte utilizarea serviciilor de încredere. Noi am pus pe agenda comisiei pe care o conduc, ca prioritate, această lege, însă Comisia Europeană a decis, anul acesta, o revizuire a Regulamentului european în primul trimestru. Este mai înţelept să vedem cât de puternice vor fi aceste revizuiri pentru a veni imediat cu propunere legislativă pe care să o adoptăm pentru a aduce foarte multă claritate în zona privată şi în zona publică în ceea ce priveşte utilizarea semnăturii electronice de orice tip ar fi. Legea trebuie dublată de alte legi care să reglementeze identitatea la distanţă”, a declarat Sabin Sărmaş.
El a precizat că digitalizarea în România, în mod particular pe sectorul asigurărilor, trebuie să urmeze trei mari direcţii. „Oportunitatea pentru digitalizare este pentru România cu totul deosebită, cât şi contextul extern extrem de favorabil cu acel PNRR (Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă, n.r.) în care peste 6 miliarde de euro vor fi, practic, folosiţi în favoarea digitalizării. Dacă vrem să luăm în discuţie particulară direcţiile de digitalizare în domeniul asigurărilor, ne-am putea referi la trei direcţii mari. Una ar fi de digitalizare a proceselor din cadrul acestor instituţii financiare nebancare din sectorul asigurărilor. A doua direcţie este dată de digitalizarea tuturor serviciilor pe care aceste instituţii le oferă clienţilor, şi aici ne putem gândi la vânzarea online de asigurări, de constatarea de daune folosind instrumente digitale. Poate cel mai provocator domeniu de digitalizat, dar la care ne gândim mai puţin este viitorul pieţelor de asigurări adus de produsele inovative, personalizate, pe soluţii de tip IoT etc. Pentru ca toate aceste aspecte să devină realitate este nevoie de multă iniţiativă legislativă”, a spus preşedintele Comisiei pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din Camera Deputaţilor.
Regulamentul (UE) eIDAS nr. 910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliul European privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă a fost adoptat la 23 iulie 2014.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial