Salariu şi serviciu
Numărul 21, 5-11 iunie 2018 » La început a fost cuvântul...
În vorbirea curentă, ni se mai întâmplă să auzim spunându-se „salar” şi, în strânsă legătură cu sursa acestuia, „servici”. Fireşte, este eronat să se spună „salar”, „servici”, formula corectă fiind „salariu” şi, respectiv, „serviciu”. Pornind de la aceste exemple, cu care se confruntă şi unii profesionişti contabili în viaţa cotidiană, în contactul cu – din păcate – mulţi concetăţeni, prezentăm, în numărul de faţă, principalele reguli referitoare la scrierea la plural, a substantivelor neutre care la nominativ singular nearticulat se termină în „iu”.
Complicaţiile (să le spunem doar aşa) se ivesc atunci când astfel de substantive (exemplele sunt numeroase, dar ne limităm la câteva, precum „comentariu”, „studiu”, „beneficiu”) trebuie scrise la nominativ plural nearticulat. Astfel, scriem „salarii”, „servicii”, „comentarii”, „studii”, „beneficii”. Tot din păcate, nu sunt rare cazurile când întâlnim texte în care cuvintele respective sunt scrise cu un singur „i” sau – la polul opus – chiar cu trei de „i”.
Bineînţeles, substantivele folosite drept exemple au – prin definiţie – şi conţinutul, sensul lor corect, dar mai sunt şi unii nespecialişti care le atribuie, inclusiv în emisiuni de televiziune şi radio, precum şi în presa tipărită, înţelesuri profund greşite. De multe ori identificăm confuzii între diferite categorii de salariu. Bunăoară, se pune semnul egalităţii între „salariu” şi „câştig salarial”. Or, aşa cum membrii comunităţii noastre profesionale o ştiu foarte bine, diferenţa este semnificativă. „Câştigul salarial nominal brut”, de pildă, include „salariul nominal” propriu-zis la care se adaugă sporuri, indemnizaţii, premii, prime de vacanţă etc. Au fost şi sunt situaţii în care adaosurile depăşesc „salariul” propriu-zis.
Nu mai intrăm în detalii, însă este evident – şi din tot ceea ce am prezentat în însemnările de faţă – că o bună cunoaştere a regulilor gramaticale şi a proprietăţii termenilor folosiţi permite o comunicare utilă, inclusiv în relaţiile de „serviciu”. (T.B.)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național