Salariul minim brut ar urma să crească la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
Telex » Știri 17 octombrie, 9:08
Marcel Ciolacu a anunțat miercuri creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată la 4.050 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025. Decizia a fost luată în cadrul Comitetului Național Tripartit pentru Dialog Social, care a reunit reprezentanți ai sindicatelor, patronatelor și ai Guvernului, informează Mediafax. „Am stabilit, împreună cu partenerii sociali, că de la 1 ianuarie 2025 salariul minim va fi 4.050 de lei. Intrăm, astfel, pe traseul salariului minim european, respectând directiva care prevede că salariul minim trebuie să reprezinte între 47% și 52% din salariul mediu european. România se va încadra la 47%”, a declarat premierul Marcel Ciolacu pe Facebook, imediat după încheierea discuțiilor.
Creșterea salariului minim de la 3.700 de lei la 4.050 de lei a fost fundamentată pe analize economice prezentate de premier și de ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona-Bucura Oprescu. În cadrul consultărilor, s-a convenit, de asemenea, menținerea facilității de scutire de la plata impozitului și contribuțiilor sociale pentru suma de 300 de lei din salariul minim.
„Creșterea puterii de cumpărare și protejarea cetățenilor, în special a celor cu venituri reduse, reprezintă o prioritate. Este important să oferim predictibilitate atât angajaților, cât și angajatorilor”, a subliniat premierul.
Un alt aspect discutat în cadrul reuniunii a fost necesitatea reducerii taxării forței de muncă pentru veniturile mici și medii, măsură menită să sprijine salariații și să stimuleze mediul de afaceri. Consultările au avut loc la Palatul Victoria.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național