S&P Global atrage atenția asupra unei noi dinamici periculoase de tip „doom loop” în Europa
Telex » Știri 22 septembrie 2020
Europa ar putea să se confrunte din nou cu o „legătură fatală” (doom loop), un cerc vicios între bilanţurile băncilor şi datorii suverane, în cazul în care tendinţa de creştere a achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale de către băncile din acele ţări va continua, avertizează agenţia de evaluare S&P Global, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Astfel, un raport publicat de S&P Global susţine că interconexiunea dintre băncile europene care cumpără obligaţiuni tocmai din ţările unde îşi au sediul s-a agravat cu 210 miliarde de euro, de la debutul pandemiei.
„În pofida eforturilor eforturilor guvernelor europene de a creşte gradul de partajare a riscurilor legate de costul fiscal al pandemiei, vedem foarte puţine semnale în acest sens din partea băncilor europene. Dimpotrivă, şi-au acumulat mai multe riscuri pe ţara lor de origine prin cumpărare de mai multe obligaţiuni suverane, în special în ţările cu cea mai mare pondere, ceea ce creşte riscul unui nou «doom loop» dacă această tendinţă va persista”, subliniază S&P.
Agenţia de evaluare a adăugat că ponderea obligaţiunilor suverane domestice deţinute de bănci variază semnificativ de la o ţară la alta în Europa. În timp ce în ţări precum Germania şi Franţa, această pondere variază între 5% şi 10% din totalul împrumuturilor, pentru multe alte economii, precum Spania şi Portugalia, acest procentaj se apropie de 20%, în timp ce în unele state din Europa Centrală şi de Est procentajul este apropiat de 50%, subliniază S&P.
Agenţia adaugă că mecanismele de garanţii de stat la scară largă, pe care mai multe ţări le-au introdus în ultimele luni, nu fac decât să amplifice riscurile legate de datoriile suverane.
„Legatură fatală” (doom loop) s-a aflat în centrul crizei datoriilor din zona euro din 2011, când temerile legate de insolvabilitatea unor ţări s-au răspândit şi la sectorul bancar, ca urmare a faptului că băncile au acumulat mari pachete de obligaţiuni suverane emise de guvernele din ţările lor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile