„Șanse de… succes”
Numărul 10, 31 mai - 6 iunie 2016 » La început a fost cuvântul...
Titlul a fost inspirat de un discurs electoral găzduit de un important post de televiziune. Candidatul care a lăsat să-i „scape” respectiva formulă a mai recurs la expresia „șansa de a pierde…”. Dar, nu numai în astfel de împrejurări, ci mult mai frecvent, bunăoară, la „Buletinele meteo” ne este dat să auzim că, de exemplu, „șansele de înrăutățire a vremii au crescut” (sau „șansele” legate de orice alt fenomen meteorologic de nedorit).
Așadar, ce înseamnă „ȘANSĂ”? Să pornim chiar de la cuvântul „succes”. Adică, „șansa” nu înseamnă altceva decât probabilitatea de a înregistra… un „succes”. Sigur, mai sunt câteva sensuri ale acestui substantiv, dar – în esență – desemnează o împrejurare, o circumstanță, un complex de condiții favorabile; subliniez, favorabile. Prin urmare, formulările la care a recurs amintitul candidat au fost greșite: prima, deoarece a folosit un pleonasm, iar a doua, pentru că există o contradicție în termeni între „șansă” și… insucces. Remarca este valabilă și în cazul buletinelor meteo evocate înainte.
Erorile de exprimare din cuvântul televizat al multor candidați la alegerile locale sunt extrem de numeroase. Ele pot să facă obiectul unui volum de dimensiuni impresionante. Ca să fim corecți până la capăt, trebuie spus că nu numai aspiranții la o funcție publică eligibilă comit asemenea greșeli, dar acum este vorba în special despre ei. De exemplu, ei zic frecvent: „Să adaug ceva în plus” (în definitiv, ce înseamnă „să adaug”? Se poate „adăuga” în… minus?); „Asemănător și aproape similar” (păi, dacă este „aproape similar” nu este… „asemănător”?); „Necesar și util” (poate fi „necesar” ceva inutil?). Mă opresc aici cu exemplele. Nu înainte de a observa că, din când în când, este „necesar” (implicit și „util”) să mai facem apel la dicționare. Nu doare. (T.B.)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane