Șanse și consecințe
Numărul 19, 17-23 mai 2023 » La început a fost cuvântul...
Nu este dificil de constatat că mass-media manifestă un interes tot mai mare pentru tematica economico-socială actuală, însă ar mai fi de remarcat perpetuarea multor derapaje lingvistico-logice. Între numeroasele exemple oferite de presa tipărită și audiovizuală se află următoarea frază dintr-un editorial apărut într-o revistă: „Se impune ca orice soluție adecvată prezentului să se potrivească imperativelor timpului nostru”. În afară de faptul că „a se potrivi” este unul dintre echivalentele verbului „a se adecva”, se cere a se reaminti că „prezentul” face (totuși!) parte din... „timpurile noastre”.
O eroare asemănătoare s-a „strecurat” și într-un reportaj radiofonic: „Dacă respectiva acțiune se limitează numai la un singur obiectiv, există șansa de a se rata țintele propuse”. Evident, acel „doar” este parazitar din moment ce se vorbește despre „limite”, iar un „obiectiv” – indiferent care ar fi acesta – reprezintă clar... „un țel”! La fel, „ratarea” nu poate fi o „șansă”, deoarece este opusul acesteia.
Să mai consemnăm erorile din intervenția unui participant la o dezbatere televizată: „Firmele afectate negativ de consecințele crizei se adaugă în plus celor care au suferit până acum din cauza urmărilor provocate de gravele dificultăți cu care se confruntă”. Trebuie reamintit că „afectarea” – prin definiție – implică un efect „negativ”. Apoi, tot „afectarea” reprezintă ea însăși o „consecință”, după cum ceea ce „urmează” unei asemenea situații constituie, indubitabil, o „consecință”. Totodată, respectivele „urmări” nu sunt cauzele acestora, ci forma lor de manifestare, respectiv efectele care fac parte integrantă și din noțiunea de „consecință”. Prin „urmare”, avem întreaga îndreptățire să considerăm că „în urma” unor asemenea derapaje calitatea comunicării are mult de „suferit”, ceea ce înseamnă „ratarea” obiectivelor pe care și le-au propus autorii. Mai pe scurt, nu au valorificat „șansele” de a fi înțeleși de publicul-„țintă”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național