Săptămâna Brâncuși, la MNAR
Numărul 6, 21-27 februarie 2017 » Roza vânturilor
Cu prilejul Zilei Brâncuși, celebrată la 19 februarie, data nașterii celui care este considerat părintele sculpturii moderne, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) prezintă o selecție de fotografii-document care surprind etapele instalării Coloanei Infinitului la Târgu-Jiu, precum și atmosfera atelierului parizian al artistului, potrivit unui anunț publicat pe site-ul instituției.
Gândită mai degrabă ca o instalație, expoziția deschisă până la 26 februarie își propune să evoce aspectele care țin de procesul realizării operelor brâncușiene, fie că acesta are loc pe platoul de la Târgu-Jiu, fie în atelierul din Impasse-Ronsin, unde fotografiile surprind secvențe de lucru sau ipostaze ale sculpturilor în diverse stadii de realizare. La loc central se află fotografia iconică a artistului, la vârsta maturității depline, în postură demiurgică, de „suveran” al propriilor opere.
Unele dintre fotografii sunt imprimate după clișeele realizate în epocă de Ștefan Georgescu-Gorjan, inginerul care a coordonat lucrările de realizare și instalare a ansamblului monumental de la Târgu-Jiu, iar altele provin dintr-o donație din anul 2006 a Centrului Pompidou din Paris și sunt imprimate după clișeele originale realizate de sculptorul român.
Expoziția este găzduită de Sălile Kretzulescu ale muzeului și poate fi vizitată zilnic, până la 26 februarie, între orele 10.00 și 18.00. Potrivit anunțului citat, în cadrul programului Nocturnă muzeală de sâmbătă, 25 februarie, accesul vizitatorilor este permis până la ora 22.00.
Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul MNAR.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național