Săptămâna Cervantes
Numărul 4, 19-25 aprilie 2016 » Roza vânturilor
Institutul Cervantes din București organizează zilele acestea Săptămâna Cervantes, o serie de evenimente destinate omagierii operei lui Miguel de Cervantes, anul 2016 având o semnificație specială, respectiv comemorarea a 400 de ani de la moartea scriitorului. Evenimentele programate cuprind o expoziție de benzi desenate și ilustrații de carte, proiecții de film, o masă rotundă despre melancolia lui Don Quijote și o sesiune de lectură din Don Quijote de la Mancha. Toți admiratorii operei lui Cervantes și ai îndrăgitelor sale personaje – Don Quijote, Sancho Panza, Dulcineea etc. – sunt așteptați să participe la aceste manifestări.
Programul evenimentelor este următorul:
- 19 aprilie, ora 18.30, Institutul Cervantes (Bdul Regina Elisabeta nr. 38):
Vernisajul expoziției „Miguel EN Cervantes. El Retablo de las maravillas / Miguel EN Cervantes. Panorama minunățiilor”, o selecție de benzi desenate și ilustrații realizate de David Rubin și Miguelantxo Prado pornind de la opera omonimă a lui Miguel de Cervantes.
Expoziția este realizată de Institutul Cervantes, Acción Cultural Española și Comunidad de Madrid, cu sprijinul Ambasadei Regatului Spaniei în România, și va fi găzduită de institut până la 30 iunie 2016. Programul de vizite este de luni până vineri, între orele 10.00 și 19.00, și sâmbătă, între orele 9.00 și 15.00.
Expoziția pune în oglindă două niveluri narative, cel al realității, care ține de biografia lui Cervantes, și cel al ficțiunii, așa cum apare el în cunoscuta piesă scurtă de teatru „Panorama minunățiilor”. Limbajul folosit este cel al ilustrației, un limbaj care permite călătoria în trecut și readucerea acestei povești încărcate de istorie în fața publicului contemporan. - 20 aprilie, ora 19.30, Institutul Cervantes:
Proiecția filmului „Cervantes y la leyenda de Don Quijote” (regia: Daniel Serra, Jaume Serra, 2004). Intrarea este liberă, accesul fiind permis doar pe bază de rezervare la adresa de e-mail cultbuc@cervantes.es. - 21 aprilie, ora 18.30, Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151):
„Melancolia lui Don Quijote. Despre bolile sufletului în Secolul de Aur”, un dialog între medicul și scriitorul Slavko Zupcic (Spania) și prof. univ. dr. Octavian Buda.
Evenimentul este organizat de Institutul Cervantes în parteneriat cu Muzeul Municipiului București.
Cei doi interlocutori vor face o incursiune în delirul fundamental al lui Don Quijote și vor încerca o interpretare a protagoniștilor lui Cervantes din două perspective, una folosind ustensilele de care dispuneau medicina și psihiatria în vremea scriitorului și cealaltă aplicând conceptele medicinei și psihiatriei moderne. Traducerea simultană va fi disponibilă. - 21 aprilie, ora 19.30, Institutul Cervantes:
Proiecția filmului „Las gallinas de Cervantes” (regia: Alfredo Castellón, 1988). Proiecția peliculei are loc cu sprijinul AECID, Filmoteca Ministerului de Afaceri Externe și Cooperare Internațională al Spaniei. Intrarea este liberă, accesul fiind permis doar pe bază de rezervare la adresa de e-mail cultbuc@cervantes.es. - 22 aprilie, între orele 11.00 și 18.00, Institutul Cervantes:
Lectură publică din Don Quijote de la Mancha. Sunt așteptați să citească toți pasionații de lectură, în special cei care îndrăgesc proza lui Cervantes. Cititorii vor avea la dispoziție versiunile în limba spaniolă și în limba română ale celebrului roman. Participanții se pot înscrie la lectură prin telefon, 021.210.27.37, și prin e-mail, cultbuc@cervantes.es. - 22 aprilie, ora 19.30, Institutul Cervantes:
Proiecția filmului „Miguel și William” (regia: Inés París, 2007). Proiecția peliculei are loc cu sprijinul AECID, Filmoteca Ministerului de Afaceri Externe și Cooperare Internațională al Spaniei. Intrarea este liberă, accesul fiind permis doar pe bază de rezervare la adresa de e-mail cultbuc@cervantes.es. (O.P.)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial