Săptămâna europeană a competențelor profesionale: „EFP pentru dubla tranziție verde și digitală”
Telex » Știri 9 noiembrie 2020
Începând de astăzi, până la 13 noiembrie, în întreaga Uniune Europeană se derulează, în întreaga Uniune Europeană, Săptămâna europeană a competențelor profesionale 2020. Evenimentul este organizat de Comisia Europeană, în parteneriat cu Ministerul Federal al Educației și Cercetării din Germania, în cadrul Președinției germane a Consiliului UE. „Această a cincea ediție încurajează persoanele de toate vârstele să își descopere talentele și să își dezvolte competențele în conformitate cu necesitățile de pe piața forței de muncă, prin educație și formare profesională (EFP) – un sector important pentru redresarea economică și socială în contextul COVID-19. Ediția din 2020 va pune accentul pe EFP de nivel superior (după învățământul secundar superior) și pe competențele EFP pentru dubla tranziție verde și digitală. Promovarea platformelor de învățare digitală, instituirea unei culturi a educației continue și pe tot parcursul vieții, precum și implementarea unor structuri de EFP durabile reprezintă aspecte esențiale pentru Comisie și pentru președinția germană”, se precizează într-un comunicat al Executivului comunitar.
În cadrul Săptămânii europene a competențelor profesionale 2020, organizații locale, regionale și naționale din UE și din afara acesteia găzduiesc evenimente și activități virtuale prin care evidențiază beneficiile EFP și rolul esențial în învățarea pe tot parcursul vieții. Ele oferă tinerilor cursanți competențele inițiale de care aceștia au nevoie pentru o carieră împlinită și creează mijloacele necesare pentru ca adulții să își dezvolte competențele existente (perfecționare) sau să obțină noi competențe (recalificare) de-a lungul întregii lor vieți. Peste 781 de evenimente și de activități asociate au fost deja înregistrate în 38 de țări, atingând un public de peste 1,6 milioane de persoane.
Potrivit Comisiei Europene, în acest an, campania Săptămânii europene a competențelor profesionale este sprijinită de 28 de ambasadori, reprezentând 25 de țări, prin difuzarea de informații privind competențele profesionale. „Desemnați de Comisia Europeană, aceștia sunt exemple motivante ale beneficiilor EFP. Realizările lor remarcabile demonstrează avantajele pe care EFP le poate oferi nu numai tinerilor, ci și oricărei persoane care caută noi oportunități de învățare”, se menţionează în comunicat.
Săptămâna europeană a competențelor profesionale prezintă în fiecare an o săptămână de activități și de evenimente în decursul cărora organizații locale, regionale sau naționale scot în evidență cele mai bune exemple de educație și formare profesională (EFP) – un sector capabil să abiliteze toate persoanele prin oferirea competențelor de care acestea au nevoie pentru o viață personală și profesională împlinită. Ea este însoțită de o campanie de comunicare pe parcursul mai multor luni, pentru a promova informarea la nivel local. Inițiativa a fost lansată în 2016 de Comisia Europeană și a devenit de atunci o platformă care permite părților interesate din domeniul EFP din întreaga Europă și din afara acesteia să facă schimb de idei și de bune practici. Obiectivele generale ale evenimentului sunt de a evidenția numeroasele modalități prin care EFP poate ajuta tinerii și adulții să își „descopere talentele” și să se pregătească în prezent pentru economia viitorului din Europa, precum și de a demonstra angajatorilor beneficiile enorme ale investițiilor în resurse umane prin sprijinirea formării inițiale a tinerilor, precum și a perfecționării și recalificării adulților.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național