Șapte din zece români vor să economisească energie pentru reducerea costurilor la facturi
Numărul 45, 15-21 nov. 2023 » Roza vânturilor
Majoritatea românilor (70%) consideră că principalul avantaj al unei locuințe eficiente energetic este economisirea prin reducerea costurilor cu energia, relevă rezultatele unui studiu de specialitate, citat de Agerpres. Astfel, conform cercetării Reveal Marketing Research și România Eficientă, în percepția românilor, eficiența energetică este asociată în cea mai mare măsură cu costurile utilităților (21%), confortul personal (18%) și sănătatea individuală (17%). În acest context, principalul factor care îi determină pe 7 din 10 români să fie mai atenți la energia consumată este prețul acesteia.
De asemenea, comparativ cu anul 2022, se observă o creștere a importanței prețului ca factor motivant pentru a economisi energie, de la 66% la 69%, într-o măsură semnificativ mai mare în cazul persoanelor mature de peste 45 ani (75%).
Cele mai frecvente acțiuni pe care le fac românii pentru a-și reduce facturile la energie sunt stingerea luminii de fiecare dată când nu se mai află persoane în încăpere (46%) și stingerea televizorului când nu este utilizat (37%).
În plus, ponderea celor care sting mereu lumina când ies din încăpere crește de la 44% la 46%, iar cei care sting mereu televizorul când nu vizionează vreun program sunt de 37%, comparativ cu 33% în 2022.
Totodată, locuirea într-o casă sau apartament termoizolat este un aspect foarte important pentru 76% dintre români, în timp ce, în ultimul an, se înregistrează o creștere semnificativă a incidenței montării de termostate pentru controlul temperaturii din locuințe, de la 50% la 56%.
Importanța eficienței energetice este apreciată pentru toate tipurile de clădiri, iar peste trei sferturi (76%) dintre români precizează că este importantă creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe, însă în topul clădirilor ce necesită îmbunătățiri se află spitalele (80%) și școlile (78%).
Studiul Reveal Marketing Research s-a desfășurat online la comanda programului România Eficientă, pe un eșantion de 1000 de respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3,1%, la un nivel de încredere de 95%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională