Scădere fără precedent a PIB în multe țări din G20, în trimestrul al doilea
Numărul 37-38, 22 sept.-5 oct. 2020 » Lumea în care trăim
Majoritatea țărilor membre ale G20 au suferit scăderi fără precedent ale Produsului Intern Brut în trimestrul al doilea al anului, din cauza pandemiei, fiind înregistrată o reducere comună record, de 6,9%, comparativ cu primul trimestru, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres. China a fost singura țară din G20 care a înregistrat o creștere a PIB în trimestrul al doilea, de 11,5%, ceea ce reflectă „debutul timpuriu” al pandemiei în această țară și „ulterioara sa recuperare”, a semnalat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), într-un comunicat preluat de Agerpres. În celelalte țări membre ale grupului, PIB a scăzut, per ansamblu, cu 11,8% în trimestrul al doilea, când s-au generalizat efectele măsurilor de oprire a activității și de izolare a populației, pentru combaterea expansiunii virusului.
India s-a aflat în fruntea listei scăderilor, cu o reducere de 25,2% a PIB, urmată de Marea Britanie (-20,4%), Mexic (-17,1%) și Africa de Sud (-16,4%). Lista continuă cu Franța (-13,8 %), Italia, (-12,8%), Canada (-11,5%) și Turcia (-11%). Brazilia și Germania (ambele cu o scădere de 9,7%), SUA (-9,1%) și Japonia (-7,9 %) au avut scăderi mai moderate, în timp ce Rusia și Coreea au consemnat, fiecare, o depreciere a PIB de 3,2%.
Grupul celor douăzeci sau G20 este principalul forum pentru cooperarea economică internațională. G20 reunește liderii țărilor dezvoltate și în curs de dezvoltare de pe fiecare continent.
În comun, membrii G20 reprezintă aproximativ 80% din producția economică mondială, două treimi din populația globală și trei sferturi din comerțul internațional, conform site-ului grupului.
Membrii G20 sunt: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Republica Coreea, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Turcia, Marea Britanie, SUA și UE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial