Schema pentru producția de energie regenerabilă pentru consum, în dezbatere publică
Telex » Știri 13 octombrie 2022
Ministerul Energiei a lansat spre consultare publică schema de ajutor de stat privind dezvoltarea de noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum, din Fondul pentru Modernizare, a scris, pe Facebook, ministrul de resort, Virgil Popescu, citat de Agerpres. Vor fi finanțate proiecte care au ca obiectiv realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse eoliene; realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse solare; realizarea capacităților noi de producere de energie electrică din surse hidro; realizarea capacităților noi de producere de energie electrică din energie geotermală; realizarea capacităților noi de producere de energie electrică din biomasă; realizarea capacităților noi de producere de energie electrică din biogaz.
Proiecte vor putea depune societățile (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și întreprinderi mari, inclusiv întreprinderi nou înființate)/regiile autonome legal constituite și înregistrate la ONRC în România - pentru producția de energie din surse RES în scopul autoconsumului a minimum 70% a din producția centralei regenerabile finanțate, în cadrul unei proceduri de ofertare concurențială.
Proiectele de tip A intră sub incidența ajutorului de stat (promovate de entități de tip Societăți/Regii autonome), iar valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordat în baza Regulamentului (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea art. 107 și 108 din tratat este de 20 milioane euro pe întreprindere, pe proiect de investiții.
Pentru proiectele de tip B pot depune proiecte Unitățile Administrativ Teritoriale, Sub-unitățile Administrativ Teritoriale, unitățile din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, instituții publice, pentru consumul propriu de energie în domeniul public, în cadrul unui apel de proiecte.
Pentru proiectele de tip B, proiecte care nu intră sub incidența ajutorului de stat (promovate de entități din sectorul public) valoarea maximă a grantului care poate fi acordat în temeiul Ghidului specific este de 20 milioane euro pe proiect de investiții.
Nu sunt eligibile proiectele care sunt propuse pentru a înlocui capacități mai vechi de producere energie electrică din surse regenerabile de energie solară, eoliană, hidro, geotermală, biomasă sau biogaz și nici proiectele care nu au prevăzut un autoconsum de minimum 70% din energia electrică produsă prin capacitatea nou instalată.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice