Schimbările climatice au cauzat în ultimul deceniu pierderi economice de peste 145 miliarde de euro în Uniunea Europeană
Numărul 42, 26 oct. - 1 nov. 2022 » Breviar statistic
Schimbările climatice au cauzat în ultimul deceniu pierderi economice de peste 145 miliarde de euro în Uniunea Europeană, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat),citate de Agerpres. Schimbările climatice duc la fenomene meteo și manifestări climatice extreme, care, la rândul lor, duc la pierderi economice. Astfel de manifestări, cum ar fi valurile de căldură, inundațiile și furtunile, au cauzat în ultimul deceniu – așa cum menționam – pierderi economice de peste 145 miliarde de euro în UE. Mai mult, rata fluctuantă pe 30 de ani a pierderilor economice legate de climă indică o tendință clară, crescând cu aproape 2% în ritm anual, în ultimul deceniu.
Acestea sunt estimările Agenției Europene de Mediu, republicate de Eurostat.
În 2020, pierderile economice totale cauzate de schimbările climatice s-au situat la 12 miliarde de euro. Cele mai ridicate pierderi au fost înregistrate în 2017 (27,9 miliarde de euro), mai mult decât dublu față de 2020, ca rezultat al valurilor de căldură înregistrate în Europa, care au dus la secetă și incendii. Cele mai scăzute pierderi totale au fost consemnate în 2012 (3,7 miliarde de euro).
În 2020, pierderile economice cauzate de schimbările climatice s-au situat în UE la 27 euro per locuitor. Statele membre ale UE cu cele mai ridicate pierderi per locuitor (de aproape trei ori mai mari decât media UE) au fost Grecia (91 euro per locuitor), Franța (62 euro), Irlanda (42 euro), Italia (41 euro), Belgia (33 euro, Luxemburg (22 euro, Germania (21 euro) și România (19 euro), iar cele mai scăzute s-au înregistrat în Bulgaria (0,7 euro), Slovenia și Slovacia (ambele cu 4 euro per locuitor).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara