Scop și mijloc
Numărul 41, 19-25 oct. 2022 » La început a fost cuvântul...
Până și cele mai valoroase abordări din mass-media autohtonă își pierd din percutanță când nu sunt emise, în spațiul public, în condițiile respectării stricte a regulilor logico-gramaticale. Astfel, într-o emisiune televizată, s-a afirmat: „Pentru a ajunge la atingerea obiectivelor dezirabile și eficiente este necesar ca soluțiile să fie prezentate în mai multe variante diferite”. Păi, fiecare „variantă” prezintă exact ceva „diferit” de altele asemenea, indiferent dacă ne referim la „soluții” sau la oricare alt demers îndreptat spre îndeplinirea unui anumit „obiectiv”; apoi, poate să fie ceva „deziarabil” și, în același timp, „ineficient”?
Semne de întrebare apar și în privința următoarei fraze dintr-un editorial apărut în presa tipărită: „Nu putem să ne limităm la principii abstracte, ci trebuie să ne călăuzim, în practică, după valorile europene și occidentale dacă vrem să ne atingem țintele propuse”. Se cuvine să reamintim autorului că „principiile” sunt, prin definiție, „expresii ale gândirii abstracte”, iar „valorile” sunt, la rândul lor... „abstracțiuni”. De asemenea, în noțiunea de „occident” este inclusă și Europa (cel puțin partea ei vestică).
Erori asemănătoare a inclus și remarca unui reporter de radio: „Planul care conține bune intenții, obiective nu numai clare, ci și precise, urmează să fie elaborat în perioada următoare”. Dacă „planul urmează să fie elaborat”, ce anume putea să ateste existența lui? Cu atât mai mult, în condițiile în care nici nu sunt cunoscute „obiectivele” propuse, devin inutile caracterizări care se referă la „claritate” și la „precizie”. De altfel, în absența „clarității” n-ar mai fi nimic de consemnat... „cu precizie”. Cât privește repetarea „urmează” și „perioada următoare” nu mai insistăm asupra necesității unui stil cât de cât elegant. Cum s-a văzut, cei care au comis derapajele menționate nu prea au adoptat un stil „dezirabil”, ceea ce a dăunat tocmai „eficienței” ideilor exprimate de autori vizați. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile