Scop și mijloc
Numărul 10, 13-19 mar. 2024 » La început a fost cuvântul...
Evitarea derapajelor din comunicarea publică, în special prin intermediul mass-media, constituie, în continuare, tema noului „episod” din rubrica de față. În acest sens, supunem atenției cititorilor următoarea frază dintr-un editorial apărut în presa tipărită: „Când scopul este clar, țintele pot fi atinse mai lesne”. În fața acestei fraze, suntem îndreptățiți să ne întrebăm: care ar fi deosebirea dintre „scop” și „ținte”? Răspunsul vine de la sine: niciuna.
La rândul său, un reporter de radio a afirmat că „este nefiresc și incorect să se confunde scopul cu mijlocul”. În acest caz, intervine iar o întrebare inevitabilă: ar putea „nefirescul” să reprezinte ceva „corect”?
În aceeași ordine de idei, reținem și o intervenție dintr-o dezbatere televizată: „Pentru a fi obiective și imparțiale, scopul și mijloacele trebuie să fie consonante și compatibile”. Și în acest caz, avem de-a face cu formule pleonastice, întrucât „obiectiv” și „imparțial” sunt cuvinte echivalente, după cum este exclus ca o situație „consonantă” să nu fie și „compatibilă”. Păcat, însă, că erorile semnalate nu sunt „compatibile” și cu normele elementare ale exprimării „corecte”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice