Scopuri și mijloace
Numărul 17-18, 30 apr. - 14 mai 2024 » La început a fost cuvântul...
Este pozitivă preocuparea presei tipărite și audiovizuale de a identifica și promova acțiuni menite să fructifice spiritul creativ al concetățenilor noștri. Astfel de demersuri ar fi mai eficiente dacă în toate cazurile s-ar asigura și o comunicare corectă, din toate unghiurile de vedere. Un prim exemplu este „oferit” de o emisiune televizată în care s-a afirmat că „inițiativele benefice sunt numai acelea care-și propun scopuri dezirabile și, totodată, vin în întâmpinarea interesului general”. Citind această aserțiune ne întrebăm: pot exista „inițiative benefice” care să nu fie consonante cu „interesul general”? Apoi, caracterul „benefic” nu se rezumă la un singur tip de „interese”. Sunt perfect „dezirabile” și multe alte „interese”, precum cele personale, familiale, de echipă, comunitare.
La rândul ei, o replică a unui participant la o dezbatere radiofonică justifică același gen de întrebări: „Contracararea vulnerabilităților, precum și a fragilității firmei X este posibilă doar prin mijloacele capabile să-i întărească reziliența”. Oare, „reziliența” nu este exact „capacitatea” de a face față, de „a contracara” tot ceea ce slăbește respectiva firmă, mai ales „vulnerabilitățile”? Totodată, se cere remarcat că „vulnerabilitatea” include și „fragilitatea”. Așadar, exemplul dat conține nu numai pleonasme, ci încalcă și raportul dintre întreg și parte.
De asemenea, o frază dintr-un articol apărut în presa tipărită impune o serie de observații asemănătoare: „Mijloacele puse în acțiune ajută la obținerea rezultatelor propuse, la atingerea obiectivelor stabilite numai în măsura în care nu contravin esenței, țelurilor propuse”. Culmea ar fi să se obțină „rezultatele propuse” cu „mijloace” care ar împiedica tocmai realizarea a ceea ce „s-a stabilit”. Mai intervine și întrebarea: oare care ar fi deosebirea dintre „scop”, „obiective” și „țeluri”? Întrucât producțiile publicistice au ca principal „scop” informarea și evaluarea adecvată a faptelor consemnate, apare evident că nu poate fi atins un astfel de „țel” dacă „mijloacele” utilizate, în primul rând, limbajul corespunzător regulilor lingvistico-logice sunt nu numai nesocotite, ci și încălcate. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice