Sebastian Buduja: Am finalizat ghidurile solicitantului pentru două apeluri din Fondul pentru Modernizare – producție și autoconsum de energie verde
Telex » Știri 8 aprilie 2024
Echipa Ministerului Energiei a finalizat, la sfârșitul săptămânii trecute, ghidurile solicitantului pentru două apeluri din Fondul pentru Modernizare, pentru producție și autoconsum de energie verde (solar, eolian, hidro), cu o valoare totală de 815 milioane euro, apelurile urmând să fie lansate pe 25 aprilie, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat de Agerpres. "Deja știți deviza noastră la Ministerul Energiei: investiții, investiții, investiții. Acum, super-echipa noastră a finalizat ghidurile solicitantului pentru două apeluri noi-nouțe din Fondul pentru Modernizare: producție și autoconsum de energie verde (solar, eolian, hidro). Buget total: 400 milioane euro pentru producție și 415 milioane euro pentru autoconsum. Apelurile se vor lansa pe 25 aprilie, ora 09:00 și se închid pe 23 iulie, ora 17:00", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
El a subliniat că se estimează finanțarea a 1.700 – 2.000 MW în capacități noi de producție, plus încă pe atât pentru autoconsum (minimum 70% energie pentru consum local).
"Sunt proiecte care se vor finaliza în următorii doi ani de zile. Bonus: 10 puncte în plus în evaluare pentru proiectele care prevăd instalarea de capacități de stocare. Pentru că aceasta este principala nevoie a sistemului energetic național românesc. Ce înseamnă asta? Energie verde și un aer mai curat pentru români. Pentru că asta merită copiii noștri. Prețuri mai mici la facturile românilor și ale companiilor românești. Calitatea vieții va crește și la fel și competitivitatea firmelor noastre. Investiții în valoare totală de peste 2 miliarde de euro, granturi plus contribuțiile beneficiarilor. Locuri de muncă, salarii mai bune, dezvoltare. Ținem tempoul și așteptăm aplicațiile. Așa se ridică o țară", a subliniat Burduja.
Conform unui comunicat al Ministerului Energiei, primul apel de proiecte face parte din Programul-cheie nr. 1 - Surse regenerabile de energie și stocarea energiei- Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum. Apelul de proiecte este apel competitiv procedură de ofertare concurențială, bazat pe două criterii de selecție. Proiectele urmează a fi depuse în platforma electronică dedicată FM, MySMIS2021, între 25 aprilie 2024, ora 09:00 - data deschiderii apelului și 23 iulie 2024, ora 17:00 - data închiderii apelului. Activitățile finanțabile în cadrul acestui apel de proiecte vizează: Realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse eoliene; Realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse solare (sub 5 MW inclusiv); Realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse solare (peste 5 MW); Realizarea capacităților noi de producere de energie electrică din surse hidro. Bugetul total estimat este echivalentul în lei al sumei de 415 milioane euro și reprezintă sume nerambursabile din Fondul pentru modernizare.
Cel de-al doilea apel se referă la sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru proiecte privind societăți și regii autonome.
Apelul de proiecte este unul competitiv bazat pe procedură de ofertare concurențială, având la bază două criterii de selecție. Proiectele urmează a fi depuse în platforma electronică dedicată FM, MySMIS2021, între: 25 aprilie 2024, ora 09:00 - data deschiderii apelului și 23 iulie 2024, ora 17:00 - data închiderii apelului.
Activități finanțabile în cadrul acestui apel de proiecte vizează: Achiziționarea de instalații/echipamente noi pentru construirea de capacități noi de producție a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană, solară sau hidro; Construcții care fac obiectul proiectului de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană, solară sau hidro.
Bugetul total estimat este echivalentul în lei a sumei de 400 milioane euro și reprezintă sume nerambursabile din Fondul pentru modernizare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial