Sebastian Burduja: Am început un proces de conectare între Ghișeul.ro și ITM; fiecare cetățean să poată avea acces la contractul de muncă
Telex » Știri 28 aprilie 2023
Autoritățile au demarat un proces de conectare între Ghișeul.ro și Inspectoratul Teritorial de Muncă, iar în urma acestuia fiecare cetățean va avea acces la contractul individual de muncă, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, la dezbaterea "Acordul cadru național al partenerilor sociali privind digitalizarea relațiilor de muncă", relatează Agerpres. "Împreună cu ADR, noi, ca minister, am investit foarte mult efort în câteva instrumente de digitalizare. Și cred că le folosiți, nu zilnic, dar oricum, în mod uzual. Ghișeul.ro. este o platformă care are 1,7 milioane de utilizatori astăzi. Aș vrea să aibă 20 de milioane sau 15 milioane. Dar, oricum, față de acum 2 ani, cred că a dat câteva sute de mii, iată că astăzi numărul a crescut la 1,7 milioane de utilizatori și vă spun că avem un efort constant de a adăuga funcționalități pe această platformă. Recent cazierul judiciar online gratuit. Dacă nu ați experimentat cum poți să îți iei un cazier judiciar online gratuit în 3 minute, lucru care înainte îți lua o oră, să te duci până la secția de poliție, să bați în geam și să depinzi de programul unui funcționar public, vă rog s-o faceți. Sunt mulți oameni care și-au făcut cont pe ghișeul.ro. ca să-și scoată cazierul, după care au observat că au și plăți de făcut la bugetul local și la bugetul de stat, la ANAF. Deci așa funcționează un proces de digitalizare, de transformare digitală. În acest sens, împreună cu domnul secretar de stat (Cristian Vasilcoiu - secretar de stat la Ministerul Muncii - n.r.) căruia îi mulțumesc public, am început un proces de conectare între ghișeul.ro. și ITM. Practic ne dorim ca în perioada următoare fiecare utilizator din Ghișeul.ro, fiecare cetățean, să poată avea acces la contractele individuale de muncă, cel puțin din 2011 până în prezent. În urma unei solicitări prin platforma Ghișeul.ro primește pe email contractele individuale de muncă, lucru care iarăși până acum se poate face doar la ghișeu", a spus Sebastian Burduja. El a afirmat că acesta face parte din digitalizarea raporturilor de muncă. Ministrul Digitalizării a afirmat că "România nu mai poate pur și simplu să stea pe loc, iar dacă ne dorim să fim în continuare o economie competitivă, care atrage investiții, forță de muncă și își pune efectiv în valoare resursele, suntem condamnați să facem această transformare digitală".
La rândul său, Cristian Vasilcoiu a menționat că la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale este apreciată foarte mult orice intenție de proces de digitalizare. "Lucrăm împreună cu Ministerul Cercetării astfel încât să introducem acces în Revisal online din platforma Ghișeul.ro și folosim această platformă pentru că are deja un număr considerabil de utilizatori. În paralel, pe PNRR avem și digitalizarea Inspecției Muncii și acces direct online atât pentru angajatori, cât și pentru angajați la dosarele privind raporturile de muncă ale acestora", a spus Cristian Vasilcoiu.
De asemenea, el a declarat că la nivelul Ministerului Muncii s-a reușit realizarea unui hub care va interconecta Inspecția Muncii cu Casa Națională de Pensii Publice, cu Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială și Agenția Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național