Sebastian Burduja: Aproape 14 miliarde de euro fonduri nerambursabile au fost atrase de Ministerul Energiei în 15 luni
Telex » Știri 26 septembrie 2024
Ministerul Energiei a atras în 15 luni aproape 14 miliarde de euro fonduri nerambursabile, bani care au fost puși „la bătaie, în piața liberă”, a declarat într-un mesaj video, la a XII-a ediție a conferinței „Energia în priză”, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat de Agerpres. „În 15 luni de mandat, m-am străduit, împreună cu echipa de oameni minunați din Ministerul Energiei, să atragem cât mai multe fonduri, să punem acești bani la bătaie, în piața liberă. Asta înseamnă aproape 14 miliarde de euro, fonduri nerambursabile atrase. Sunt fonduri pentru energie regenerabilă, undeva la 10.000 de MW finanțați, solar și eolian, fonduri pentru noi grupuri pe gaz, 3.500 de MW, producție în bandă, energie sigură și la un preț competitiv. Sunt fonduri pentru rețeaua de transport și distribuția a României, energie electrică, undeva la peste 1,5 miliarde euro, doar parte nerambursabilă. Sunt investiții fără precedent. Suntem în mijlocul unei revoluții energetice pentru România. Este o onoare să putem dinamiza tot acest demers, să-l putem construi împreună mediul public și mediul privat”, a menționat Sebastian Burduja.
În opinia sa, această revoluție energetică „nu se poate face decât într-un parteneriat între mediul privat și Guvern, stat și privat”. „Acest parteneriat aș vrea să-l construim împreună. Ne vom strădui în continuare să lansăm programe, să vă facem viața cât mai ușoară dumneavoastră, aplicanților și beneficiarilor programelor pe care le lansăm - și să dăm României energie sigură la un preț accesibil și competitiv mediului privat și, bineînțeles, cât mai verde, pentru a proteja planeta pentru generațiile viitoare”, a adăugat ministrul.
Ministrul Energiei a transmis mesajul de la New York, fiind prezent la reuniunea anuală a Organizației Națiunilor Unite, unde a reprezentat România. „Mesajul meu principal este despre responsabilitate. Există un principiu sfânt: cui i s-a dat mult, i se va cere mult, iar României i s-a dat mult în sectorul energetic. Avem resurse pe care și le-ar dori orice țară. Avem resurse hidro, cu o pondere în mixul de producție energetică a României între 25% și 35%, în funcție de condițiile de zi. Avem energie nucleară, un program lansat în anii 1970, care a privit către occident, nu a apelat la tehnologie sovietică, așa cum a făcut regiunea Europei Centrale și de Est. Toate statele în jurul nostru depind și astăzi de Federația Rusă”, a mai spus Sebastian Burduja.
El a precizat că România are resurse de gaz și, prin exploatarea gazelor din Marea Neagră, un proiect în grafic, Neptun Deep, din 2027, va fi producătorul numărul 1 din Uniunea Europeană. „Avem, bineînțeles, un potențial fantastic de energie regenerabilă solar și eolian, inclusiv din largul Mării Negre, unde am adoptat în timpul mandatului meu una dintre cele mai importante legi din sectorul energetic, legea pentru energie eoliană offshore pentru a putea exploata până în 2032 potențialul de peste 76 Gigavati, așa cum spune Banca Mondială, pe care România îl are în largul Mării Negre”, a adăugat ministrul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile