Sebastian Burduja: Centrala de cogenerare CET Titan intră în linie dreaptă
Telex » Știri 5 decembrie 2023
Centrala de cogenerare CET Titan intră în linie dreaptă, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat de Mediafax. Oficialul a afirmat că este prima investiție majoră din ultimii 15 ani pentru producerea agentului termic în București.
Noua centrală va fi echipată cu cinci grupuri motor-generator, care vor utiliza atât gaz metan, cât și amestecuri cu hidrogen, oferind astfel cea mai modernă și automatizată soluție pentru sistemul de termoficare din Capitală, transmite, printr-un comunicat, Ministerul Energiei.
Conform documentului, pentru acest proiect au fost deja parcurse etapele: Studiu de Fezabilitate, Studiul de Racordare la RED, obținerea tuturor avizelor conform Certificatului de Urbanism (CU), inclusiv Acordul Tehnic de Racordare (ATR) pentru conectarea la rețea.
Titan Power, firma responsabilă pentru implementarea proiectului cu o capacitate instalată de până la 50 de MWe, a demarat faza de autorizare a lucrărilor de demolare și construcție în vederea pregătirii pentru achiziționarea lucrărilor la Centrala Electrică de Termoficare – CET Titan București.
„Este prima investiție majoră din ultimii 15 ani pentru producerea agentului termic în București. Anul viitor se împlinesc 10 ani de cât fostul CET din Titan a fost tăiat la fier vechi. Acum venim cu un proiect modern, la cele mai noi standarde, care va furniza căldură și apă caldă pentru cartierele Titan și Pantelimon, dar și energie electrică. Asta înseamnă îmbunătățirea serviciului public de termoficare pentru Capitală. (…) Prin ceea ce facem la Titan Power și la Elcen, companii din portofoliul Ministerului Energiei, prioritizăm confortul bucureștenilor, la nivelul unei Capitale europene din 2023”, a declarat Sebastian Burduja.
Conform acestuia, efectele se vor simți mai ales atunci când Primăria Generală va reabilita sistemul de conducte prin care agentul termic ajunge efectiv în casele bucureștenilor.
După obținerea ultimelor documente necesare (Autorizație de Desființare / Autorizație de Construire), care vor fi finalizate în anul 2024, se va trece la etapa de achiziție a lucrărilor, procurarea echipamentelor, edificare, ulterior, la calificarea și obținerea Procesului-Verbal de Finalizare (PIF) a centralei. Aceste ultime etape sunt planificate pentru sfârșitul anului 2026.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial