Sebastian Burduja: Cred că suntem în cel mai bun punct pentru transformarea digitală a României
Telex » Știri 30 martie 2023
România se află în cel mai bun punct pentru transformarea digitală având la cel mai înalt nivel al statului un angajament că transformarea digitală e prioritate zero pentru țară, a declarat, la un eveniment de specialitate, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, citat de Agerpres. "Cred că suntem în cel mai bun punct pentru transformarea digitală a României din câteva motive. În primul rând, avem, la cel mai înalt nivel al statului, un angajament că transformarea digitală e prioritate zero pentru România. E un angajament luat de prim-ministrul României și cred că este primul prim-ministru care face acest lucru. Transformarea digitală contează, este importantă și trebuie continuată. Apoi, pe baza acestui angajament, noi am reușit în ultimele 10 luni de zile câteva lucruri și o să fiu succint: cloud-ul guvernamental, proiect de 600 de milioane de euro, care are o bază legislativă acum, are o documentație tehnică și are licitații deja lansate de peste 100 de milioane de euro. În 2026, la finalul anului vom avea acest cloud guvernamental finalizat și cel puțin 30 de instituții ale statului migrate în cloud. Așa cum s-a întâmplat de la bun început și când am scris ordonanța cloud-ului și când am îmbunătățit documentația tehnică, am făcut-o în acest spirit de parteneriat cu mediu privat și inclusiv cu Microsoft și vă mulțumesc pentru toate contribuțiile pe care le-ați avut", a spus Sebastian Burduja, la evenimentul "Microsoft Envision Romania 2023".
El a menționat Legea interoperabilității, promovată în Parlamentul României de deputatul Sabin Sărmaș. Sebastian Burduja a afirmat că pentru prima dată statul vine și spune instituțiilor statului că ele nu dețin datele românilor, românii își dețin propriile date, iar instituțiile sunt obligate să nu îi mai pună pe oameni pe drum.
Ministrul Digitalizării a adăugat că transformarea digitală nu este doar pentru a avea o calitate a vieții mai bune, ci pentru a fi mai competitivi.
În opinia sa, în acest moment doar un sfert dintre români au competențe digitale de bază, deși undeva la peste 80% dintre români sunt conectați, sunt online. În acest context, el a menționat că există potențial și a lansat o provocare pentru Microsoft, dar și pentru restul sectorului IT&C, respectiv 1.000.000 de români alfabetizați digital în fiecare an. În acest fel, România va putea atinge ținta pe care o setează Uniunea Europeană prin decada digitală până în 2030, și anume 80% dintre cetățenii Europei alfabetizați digital.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial