Sebastian Burduja: Dacă totul decurge conform planului, la finalul anului vom avea încă 1.700 MW în sistem
Telex » Știri 5 septembrie 2024
Noi capacități de producere a energiei electrice, de 1.373 MW, ar urma să fie puse în funcțiune până la finele anului, ceea ce înseamnă că în 2024 vom avea încă 1.700 MW în sistem, adică de trei ori mai mult ca în 2023 și de 30 de ori mai mult ca acum doi ani, a declarat, într-o conferință de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat de Agerpres. „În ceea ce privește proiectele în curs, câteva date, cred interesante. În 2024, până acum, s-au pus în funcțiune 292 de megawați, solar 228, stocare, au început să apară primele capacități de stocare în baterii, 36 de megawați, biogaz 3 megawați și hidrocarburi, o centrală pe gaz, antreprenor privat, de 25 de megawați. Până la finalul acestui an, ne așteptăm să putem pune în funcțiune alte capacități, care însumează încă 1.373 de megawați. Deci, dacă totul decurge conform planului, la final de 2024 vom avea încă 1.700 de megawați în sistem, ceea ce este cam de trei ori mai mult decât anul trecut și de vreo 30 de ori mai mult decât cu doi ani înainte. Asta înseamnă că în sectorul energetic românesc toate investițiile, programele europene pe care noi le-am pus în funcțiune, în operă, dau roade. Încep să se vadă aceste noi capacități”, a explicat Sebastian Burduja.
Printre proiectele importante, el a menționat din nou Grupul 5 de la Rovinari, „o investiție așteptată de peste 10 ani de zile”, care, conform evaluării, are șanse să fie pus în funcțiune până la finalul acestei luni.
„Înseamnă 330 de megawați pentru Sistemul Energetic Național, o contribuție deosebit de importantă”, a spus ministrul. Pe zona de hidrocarburi, ministrul a vorbit despre "mult așteptata" investiție de la Iernut, pentru care există un grafic de la antreprenorul Duro Felguera și, în acest moment, proiectul are șanse să fie pus, cel puțin parțial, în funcțiune anul acesta.
„Față de graficul inițial asumat de antreprenori, sunt anumite întârzieri. Obiectivul nostru în acest moment este de a pune în funcțiune cel puțin jumătate din termocentrala de la Iernut anul acesta”, a subliniat ministrul Energiei.
El a reamintit o altă investiție importantă, din Fondul româno-kazah, și anume centrala în cogenerare de la Midia, unde lucrările sunt finalizate într-o proporție foarte mare, aproape de 95%. Acolo vor fi până la 70 de MW, „un grup pe gaz, flexibil, grup foarte necesar”.
Totodată, Sebastian Burduja a semnalat că se vede foarte clar o evoluție spectaculoasă în zona de panouri fotovoltaice, de unde se așteaptă încă 683 de MW până la finalul acestui an, la care se adaugă cei 228 deja puși în funcțiune.
„Vă dați seama? Înseamnă aproape 1.000 de megawați solari nou-nouți de anul acesta. Eolian, ceva mai puțin, 76 de megawați până la finalul anului și, foarte important, încă 84 de megawați stocare. Sunt proiecte avansate, ceea ce înseamnă că la finalul acestui an avem toate șansele să avem undeva la 110 megawați stocare capacități puse în funcțiune anul acesta. Stocare în baterii”, a punctat ministrul Energiei.
Acesta a adăugat că ministerul se află în ultima fază de evaluare cu apelul din PNRR de 80 de milioane de euro pentru stocarea în baterii și că, din analiza făcută, proiectele care se vor califica la faza de contractare însumează undeva la 1.500 de MWh.
„Puteți împărți la doi, dacă vreți să vedeți aproximativ puterea instalată. Deci, vom avea, iată, într-un an, un an și jumătate, încă 750-800 de megawați în baterii în România, ceea ce este într-adevăr cea mai mare nevoie a sistemului”, a spus Sebastian Burduja.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile