Sebastian Burduja: Legislația privind consumatorii vulnerabili ar putea fi modificată, pentru sectorul energetic, pentru a pregăti perioada de după martie 2025
Telex » Știri 16 iulie 2024
Ministerul Energiei, împreună cu alte ministere, lucrează, în vederea re-liberalizării pieței de energie, la măsuri de sprijin țintite pentru familiile care au nevoie de ele, deoarece în prezent sunt sprijiniți toți consumatorii, în funcție de nivelul de consum, a declarat ministrul de resort, Sebastian Burduja, citat de Agerpres. "Pentru cazurile familiilor cu condiții sociale, socio-economice care nu le permit să-și acopere costurile, lucrăm deja la țintirea acestor măsuri împreună cu alte ministere, pentru că nu ține doar de Ministerul Energiei, ci și de Ministerul Muncii, Ministerul de Finanțe, astfel încât să facem exact ceea ce ne-a solicitat și Comisia Europeană: să țintim măsurile de sprijin pentru familiile care au nevoie de ele, pentru că acum, așa cum știți, noi sprijinim toți consumatorii în funcție de nivelul de consum. Deci, dacă cineva deține un apartament în Primăverii și are consum de sub 100 de kWh pe lună, plătește același tarif ca o familie cu cinci copii din Ferentari", a explicat ministrul, într-o conferință de presă.
Întrebat dacă se are în vedere o modificare a legislației privind consumatorii vulnerabili, ministrul a răspuns că "da, cu predilecție pentru sectorul energetic". "Deci, încercăm să definim, pentru sistemul energetic, tocmai pentru a pregăti perioada de după martie anul viitor", a punctat Burduja.
Asociația Furnizorilor de Energie din România - AFEER a solicitat autorităților să demareze urgent pregătirile pentru re-liberalizarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pentru a nu crea haos în piață și a da posibilitatea economiei și populației să se re-adapteze. "Crizele mondiale, începute odată cu pandemia de coronavirus - sanitară, economică, energetică și geo-politică - au determinat autoritățile române să ia măsuri excepționale. În domeniul energetic, aceste măsuri au avut ca efect plafonarea/compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale. Legislația în acest sens se aplică până la 31 martie 2025. Ceea ce înseamnă că, peste numai câteva luni, această restricție în sectorul energetic va fi ridicată. Pentru a nu crea haos în piață, solicităm autorităților demararea pregătirilor privind re-liberalizarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, astfel încât aceasta să se desfășoare lin, calm, dând posibilitatea economiei, dar și oamenilor, să se re-adapteze. Numai așa vom putea beneficia cu toții de prețuri corecte la energie și gaze", a declarat Laurențiu Urluescu, președintele AFERR, citat într-un comunicat al asociației.
Potrivit legislației, consumatorii casnici și industriali beneficiază, în prezent, de energie electrică la prețuri de maximum 1.300 lei/MWh, care includ toate componentele (tarifele de rețele, certificate verzi, bonus de cogenerare, accize, TVA). Plafonarea/compensarea facturilor de la bugetul de stat se realizează în două etape: în prima etapă, furnizorii plătesc din banii proprii către producători, transportatori, distribuitori și bugetul de stat (TVA și accize) diferența între prețul final plătit de consumatori și cel al pieței. În etapa a doua, furnizorilor le sunt decontate de la buget sumele cheltuite pentru statul român, explică reprezentanții AFEER.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane