Sebastian Burduja: România va avea cea mai importantă producție de gaz din Europa, din 2027
Telex » Știri 21 noiembrie 2023
România va avea cea mai importantă producție de gaz din Europa, din 2027, prin proiectul Neptun Deep, iar astăzi se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește gradul de acoperire a consumului din surse proprii de producție, a afirmat, la o conferință de specialitate, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat de Agerpres. "Suntem țara cu cea mai importantă producție de gaz din Europa, cu certitudine din 2027, prin proiectul Neptun Deep, dar și astăzi, pe toate statisticile pe care le-am văzut, România este pe locul unu în Uniunea Europeană în ceea ce privește gradul de acoperire a consumului din surse proprii de producție. Așadar, avem cea mai mare independență energetică la nivelul Uniunii Europene, prin prisma disponibilității de gaze onshore și prin ceea ce face Black Sea Oil & Gas în zona de nearshore în Marea Neagră. Cred că trebuie să ne asumăm acest rol", a menționat Sebastian Burduja, la Forumul Gazelor Naturale 2023.
Ministrul Energiei a subliniat că România are atât rezervele necesare, cât și printre cei mai buni specialiști din lume.
"Suntem atenți și la discuțiile legate de regulamentul privind emisiile de metan - și cred că, în ultima variantă, cu siguranță stăm mai bine decât în ceea ce s-a circulat anterior la nivel european. De asemenea, în anii care vor veni, anticipăm punerea în funcție a unor importante capacități pe gaz. Cunoaștem cu toții, la Mintia 1700 de megawați putere instalată, la Ișalnița aproape 900 de megawați, la Turceni, dar și la Craiova, prin modernizarea sistemului de termoficare. Așadar, avem toate premisele să fim un lider, să fim un furnizor de stabilitate și de securitate. Eu m-aș bucura să rămână, în România, în totalitate (gazele din Marea Neagră - n. r.) și să fie folosite în industrie, pentru că acolo gazele au cea mai mare valoare adăugată. Dacă ne gândim la industria farma, dacă ne gândim la îngrășăminte chimice, toate aceste aceste segmente ale economiei sunt modalități de a adăuga valoare gazelor pe care le vom exploata în Marea Neagră", a precizat Sebastian Burduja.
Potrivit acestuia, sunt și alte modalități de a folosi gazele din Marea Neagră: pentru centrale pe gaz, să fie transformate în energie electrică sau să fie folosit gazul natural comprimat. "România era ultima țară care nu avea o rețea de stații de gaz natural comprimat. E o soluție mult mai puțin poluantă decât gazul petrolier, de exemplu. Și putem să folosim acest gaz și în sisteme de transport public", a mai spus ministrul.
Pe de altă parte, Sebastian Burduja a subliniat că România nu va avea probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale în această iarnă.
"Suntem în bună regulă pentru o iarnă normală. Asta înseamnă unul, maximum două episoade de ger/viscol pe lună, un episod putând dura între trei și șapte zile. Cred că ultimele ierni au fost mai blânde decât o iarnă normală. Pentru acest sezon rece, prin gradul de umplere pe care-l avem azi - și în continuare suntem în supra-plin, deci peste 100% - deși am început să extragem mai mult decât reușim să mai injectăm în această perioadă. De asemenea, avem securizată această opțiune cu Azerbaidjan, despre care am mai vorbit, până la 1 miliard de metri cubi de gaz disponibil și, nu în ultimul rând, gazul natural lichefiat pe ruta Turcia-Bulgaria-România sau Grecia-Bulgaria-România", a susținut ministrul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională